Zwitsers in meerderheid achter boerkaverbod

buitenland
0
7 mrt 18:38
Na onder meer Nederland, Frankrijk en Oostenrijk heeft nu ook Zwitserland moslima's verboden om gesluierd in nikab en burqa de straat op te gaan.

Bij een referendum sprak een kleine meerderheid (51,21 procent) van de kiesgerechtigde Zwitsers zich zondag uit tegen het dragen van gezichtsbedekkende kledij. Ze gingen daarmee in tegen het standpunt van de regering.

Het uiteindelijk resultaat was duidelijk nadat de stemmen in 24 van de 26 kantons waren geteld. De bevolking van negentien kantons steunde, voor een deel met meer dan 60 procent, het boerkaverbod. Slechts vijf kantons wezen het af.

In de wet zal nu worden opgenomen dat het dragen van een nikab of boerka niet meer mag in het openbaar, in restaurants en in winkels. Voor gebedshuizen geldt een uitzondering. Gemaskerd demonstreren wordt ook strafbaar.

Hoewel er in het wetsvoorstel slechts sprake was van gezichtsbedekking maakten de indieners er geen geheim van dat ze vooral streng islamitische gelovigen op het oog hadden. Anian Liebrand van de rechts-conservatieve SVP zei zondag op tv dat paal en perk moet worden gesteld aan de radicale islam.

In 2018 noemde 5,3 procent van de inwoners van Zwitserland zich moslim. Het aantal vrouwen dat zich hult in burqa of nikab wordt geschat op ongeveer dertig.

© ANP 2021
zwitserland
burqaverbod
regering
europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi