Nieuwe levering Chinees vaccin aangekomen in Marokko

marokko
1
7 mrt 16:20
De nieuwe levering van het door Marokko bestelde coronavaccin van het Chinese Sinopharm is zondagochtend aangekomen in Casablanca.

Het gaat om een half miljoen vaccins. Tot dusver heeft Marokko 2,5 miljoen doses ontvangen van het Chinese middel en zes miljoen van het Covishield-vaccin (AstraZeneca).

Met de 8,5 miljoen doses kan het land 4,25 miljoen mensen vaccineren. Marokko heeft in totaal 65 miljoen doses van de twee verschillende vaccins besteld, waarvan 40 miljoen doses van Sinopharm.

De landelijke vaccinatiecampagne in Marokko was eind januari begonnen en heeft inmiddels geresulteerde in ruim 3,9 miljoen inentingen. De vaccinatiecampagne staat daarmee in de wereldwijde top 10, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De Marokkaanse autoriteiten streven er naar om binnen vier maanden 80% van de volwassenen in het land te vaccineren, dat komt neer op ongeveer 25 miljoen mensen. Om dat te bereiken is het vaccinatietempo onlangs opgevoerd.

"500.000 vaccinaties per dag is een doelstelling die binnen ons bereik ligt", zei een medewerker van het zorgministerie. Het land heeft een enorm logistiek systeem opgezet om de ongekend grote vaccinatiecampagne mogelijk te maken. Meer dan 12.750 professionals zijn gemobiliseerd om de ruim 3.000 vaccinatiecentra en mobiele vaccinatiepunten te bemannen.

Ook kloppen medewerkers van het vaccinatieteam bij mensen thuis aan om ze te begeleiden naar het dichtstbijzijnde vaccinatiepunt. Medewerkers uit de zorg en hulpdiensten worden daarbij ondersteunt door de Rode Halve Maan en de Koninklijke Strijdkrachten (FAR).

Er is weinig weerstand tegen het vaccin in Marokko. Het leeuwendeel van de bevolking wil zo snel mogelijk het normale leven hervatten en het zorgministerie heeft de afgelopen maanden met bewustmakingscampagnes het vaccin gepresenteerd als hét middel om zo snel mogelijk groepsimmuniteit te bereiken.

Met het ontvangen van de eerste coronaprik liet koning Mohammed VI bovendien zien dat het vaccin veilig is.

Vaccinvoorraad
Het aantal beschikbare vaccins lijkt echter de grootste bottleneck te zijn, de huidige voorraad is bijna op. In tegenstelling tot Nederland en andere landen hebben zorgautoriteiten in Marokko eerder al laten weten dat per burger twee vaccins zijn gereserveerd, dat betekent dat de huidige beschikbare voorraad zal worden gebruikt voor de toediening van zowel de eerste als tweede coronaprik.

Over enkele dagen zal het land de 4,25 miljoen eerste coronaprikken hebben toegediend. Als in de tussentijd niet meer vaccins aankomen is het nog maar de vraag of zorgautoriteiten door zullen gaan met het toedienen van de eerste prik, aangezien deze voorbehouden zijn voor mensen die de eerste coronaprik al hebben ontvangen, en na drie of vier weken in aanmerking komen voor de tweede prik. Inmiddels hebben meer dan 570.000 mensen de tweede en tevens laatste prik ontvangen.

Om het tekort te overbruggen hebben andere landen besloten de toediening van de tweede coronaprik uit te stellen naar zes of zelfs zeven weken, in plaatst van de aanbevolen drie of vier weken. Men hoopt daarbij dat in de tussentijd meer vaccins worden geleverd.

Intussen heeft het zorgministerie de druk op de Chinese autoriteiten opgevoerd. Door mee te doen met de klinische proef vorig jaar hoopte het zorgministerie voorrang te krijgen bij de levering van het eindproduct. Van de 40 miljoen vaccins die Marokko bij de Chinese staatsfarmaceut Sinopharm heeft besteld zijn er slechts 2,5 miljoen ontvangen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
casablanca
royal air maroc
ram
sinopharm
china
india
isi
vaccinatiecampagne
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi