Kickbokser Jamal Ben S. aangehouden na kraak bij sponsor Sky ECC

sport
0
10 mrt 15:28
De Marokkaans-Belgische kickbokser Jamal Ben S. is een van de 48 personen die zijn opgepakt in de operatie 'Sky'.

Sinds februari 2021 heeft de politie honderden miljoenen berichten via die cryptodienst kunnen meelezen. Wim de Colvenaer, manager van Ben S., bevestigt de aanhouding van zijn cliënt.

De Colvenaer benadrukt dat de huiszoeking en daaropvolgende aanhouding van Ben S. niets te maken heeft met een verdenking van het handelen in verboden middelen. De verdenking gaat over het verkopen van de toestellen, de zogenaamde Sky ECC-cryptofoons.

Met de apparaten is het mogelijk versleutelde berichten te versturen en te ontvangen, ze zijn daardoor gewild binnen onder meer de georganiseerde misdaad. De politie in onder meer Nederland en België onderschepte in een grote operatie in totaal 1 miljard berichten.

Ben S. verschijnt aanstaande vrijdag voor de raadkamer in Mechelen. Het is geen geheim dat Sky één van de sponsors is van de kickbokser. De Colvenaer zegt dat Sky ECC dan ook een legale vennootschap is die telefoons verkoopt. Volgens hem moet nu blijken of dat strafbaar is geweest. In België noemen ze het bedrijf van Ben S. een tussenhandelaar van de telefoons.

Ben S. is een grote naam in de vechtsport. De 2,05 meter lange kickbokser zou eind januari om de Glory-wereldtitel in het zwaargewicht vechten tegen Nederlander Rico Verhoeven. Topsporter Ben S. moest afhaken als gevolg van rugblessure die hij heeft opgelopen tijdens de training in aanloop van de wedstrijd.

Harde klap voor de misdaad
De politie heeft dinsdag in Nederland dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht in een onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer. De politie sprak van een "overtreffende trap" als het gaat om de ontmanteling van Sky. "Het onderzoek heeft hiermee de georganiseerde misdaad hard geraakt," stelt de politie.

"Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van cryptocommunicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers."

De politie heeft sinds februari van dit jaar ongeveer drie weken live mee kunnen lezen. Zeker 500 agenten werden tijdens deze periode ingezet om verdachten te kunnen identificeren.

De server, die ergens in een Europees land stond, is dinsdag door de politie in beslag genomen. Het onderzoek naar de versleutelde berichten leidde in Nederland tot tientallen arrestaties.

Ook in België zijn op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan. Ook werden twee advocaten aangehouden, vermoedelijk in verband met een drugsonderzoek.

De berichtendienst zelf spreekt tegen dat het is gekraakt of gehackt door opsporingsdiensten in Nederland of België. Het bedrijf zegt in een verklaring dat het ook niet is benaderd door de autoriteiten, die toegang zouden hebben gekregen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van de versleutelde dienst.

© Parool/ANP 2021
belgie
encrochat
sky ecc
encryptie
arrestatie
jamal ben saddik
glory
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi