Marokko: Hof van Cassatie buigt zich over veroordeling Nasser Zefzafi

marokko
0
10 mrt '21
Het Hof van Cassatie behandelde vandaag het vonnis tegen Hirak-voorman Nasser Zefzafi en die van andere activisten van de Rif-beweging.

De families van de veroordeelde Hirak-activisten hadden het Hof gevraagd de Hirak-gedetineerden, alsook andere gewetensgevangenen in Marokko, vrij te laten en het dossier te sluiten. De zitting werd vandaag uitgesteld tot mei, meldt nieuwsdienst Alyaoum24.

De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uit. Veel activisten, onder leiding van Zefzafi, werden gearresteerd wegens samenzwering tegen de staat nadat deze in 2016 en 2017 in Al Hoceima protesteerden tegen de levensomstandigheden in het noord-oosten van Marokko.

De protesten werden in 2016 aangewakkerd door de dood van visboer Mouhcine Fikri. De 31-jarige Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn zojuist gekochte partij zwaardvis te redden nadat deze door de lokale autoriteiten in beslag was genomen.

De felle protesten werden geïnspireerd door de 20 februari-beweging, die tijdens de Arabische Lente in Marokko tevergeefs heeft geprobeerd de macht van de Marokkaanse koning te breken.

Betogers in de Noordelijke steden zouden de dood van de visverkoper hebben vergeleken met de tragische zelfmoord van de Tunesische straatverkoper waarmee in 2010 de Arabische Lente begon.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2021
marokko
hof van cassatie
nasser zefzafi
hirak du rif
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?