Benkirane verlaat PJD wegens legalisering cannabis

marokko
27
11 mrt 19:44
De voormalige regeringsleider Abdelilah Benkirane heeft vandaag zijn lidmaatschap bij de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) opgezegd

Dat heeft Benkirane vandaag gemeld op zijn Facebook-pagina. Het besluit komt enkele uren nadat de regering het omstreden wetsvoorstel over het legaliseren van medicinale wiet heeft aangenomen.

In een handgeschreven brief die hij op zijn Facebook-pagina publiceerde meldde Benkirane zijn lidmaatschap van de partij te hebben "bevroren", ook zei hij alle betrekkingen met regeringsleider Saad Eddine El Othmani te hebben opgeschort. Ook gaat hij het contact met PJD-leden in de regering verbreken. Benkirane refereert daarmee naar Mustapha Ramid (Mensenrechten), Aziz Rabah (Energie en Milieu), Mohamed Amkraz (Werkgelegenheid) en Lahcen Daoudi.

"Misdadigers"
Benkirane heeft zich altijd fel uitgesproken over de legalisering van cannabis. Begin maart meldde de voormalige premier al de PJD te zullen verlaten als de wietwet zou worden aangenomen. Benkirane kreeg daarbij bijval van andere PJD-leden zoals Hassan Hamourou, lid van de Nationale Raad (NR) van de PJD.

Volgens Benkirane heeft de legalisering van cannabis rampzalige gevolgen voor Marokko en haar reputatie. Mensen die het wetsvoorstel steunen zijn volgens hem "misdadigers". Hij voerde ook aan dat de beslissing indruist tegen de Islam en noemde de toename van criminaliteit één van de gevolgen van het gebruik van cannabis.

Idriss El Azami
NR-voorzitter en tevens de nummer twee van de PJD Idriss El Azami stapte eind februari al op. Dat gebeurde naar eigen zeggen vanwege de voorgenomen legalisering van mediwiet en de recente verzoening met Israël.

El Azami betreurde de huidige staat van de partij alsook de standpunten die naar zijn mening in strijd zijn met doorgewinterde principes van de conservatieve regeringspartij.

Ook hekelt hij de interne meningsverschillen met betrekking tot de richting van de partij, vooral binnen de regering.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
abdelilah benkirane
pjd
cannabis
lagalisering
wiet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi