Marokko gaat opgepakte Saoedische staatsburger toch uitleveren

marokko
5
11 mrt '21
De Marokkaanse rechtbank heeft vandaag besloten de Australisch-Saoedische Usama Al-Husaini uit te leveren

De 42-jarige Al-Husaini werd begin februari op verzoek van Riyadh in Marokko gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis van Tiflet. Volgens het officiële internationale aanhoudingsbevel werd hij gezocht wegens diefstal. In werkelijkheid wordt de man verdacht van deelname aan "gewapende verzetsactiviteiten" tegen het Saoedische koninkrijk.

Zijn proces stond gepland op 3 maart in Saoedi-Arabië, hij is bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Al-Husaini, die ook wel bekend staat als Osama al-Hasani heeft naast de Saoedische ook de Australische nationaliteit, Saoedi-Arabië erkent echter enkel de Saoedische nationaliteit bij staatsburgers die een dubbele nationaliteit hebben.

Volgens persbureau Reuters heeft Al-Husaini een Marokkaanse vader, daardoor heeft hij de Marokkaanse nationaliteit. Marokko verhindert de uitlevering van onderdanen aan derden.

Zijn Marokkaanse vrouw Hanae vreest voor uitlevering en heeft de Marokkaanse autoriteiten gevraagd de uitleveringsprocedure op te schorten uit vrees dat haar echtgenoot hetzelfde lot zal ondergaan als journalist Jamal Khashoggi. De kritische journalist werd in oktober 2018 vermoord tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul.

Marokkaanse justitie besloot eerder deze week de zaak te onderzoeken en heeft Al-Husaini verhoord. Het besluit om de Saoediër toch uit te leveren is volgens de advocaat van Al-Husaini "teleustellend". De in Londen gevestigde advocaat Haydee Dijkstal maakt zich nu ernstig zorgen over het lot van haar cliënt.

Zijn vrouw Hanae ontkent dat haar man, die voorheen werkzaam was als professor bij de King Abdulaziz-universiteit in Jeddah, betrokken is geweest bij politieke activiteiten tegen het Saoedische regime. "Ik ben bang om de vader van mijn pasgeboren kind te verliezen", zei zijn vrouw. Ze heeft hem sinds zijn aanhouding op 8 februari "slechts vijf minuten gezien".

"Het feit dat hij zal worden uitgeleverd aan Saoedi-Arabië betekent simpelweg dat hij zal worden gemarteld, en misschien nog erger, dingen waar ik nu niet aan wil denken".

Het is onduidelijk wanneer Al-Husaini zal worden uitgeleverd aan Saoedi-Arabië.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
saoedi-arabië
uitlevering
justitie
usama al-husaini
osama al-hasani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?