Europese Unie wil China straffen voor acties tegen Oeigoeren

buitenland
0
11 mrt 22:22
De Europese Unie wil China straffen voor het schenden van de mensenrechten van de Oeigoerse moslimminderheid in de regio Xinjiang.

Het is voor het eerst dat de EU het communistische regime sancties oplegt sinds het bloedige neerslaan van een opstand op het Tiananmenplein in Peking in 1989, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ) vanuit Brussel.

De EU zou vier functionarissen en een zogenoemde entiteit op de zwarte lijst willen zetten, is vernomen van diplomaten. Een van de sancties is een reisverbod voor de betrokkenen. Ook komen ze niet bij hun eventuele tegoeden in de EU-lidstaten. De Chinezen staan vermeld in een lijst waarop ook verdachte mensenrechtenschenders uit Rusland, Noord-Korea en Afrika staan.

Sommige Europese regeringen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar ook de Verenigde Staten bestempelen de acties van Peking in Xinjiang als genocide tegen de Oeigoeren. Dat deed de Tweede Kamer twee weken geleden eveneens. De volkerenmoord zal ook worden aangekaart tijdens het eerste overleg tussen de nieuwe Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en een Chinese delegatie volgende week in Alaska.

Het besluit voor Europese sancties voor mensenrechtenschendingen kwam er na lange onderhandelingen deze week. Het slepende overleg legde opnieuw de verdeeldheid van het EU-blok bloot over hoe om te gaan met Peking, aldus WSJ.

De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd, wat naar verwachting zal gebeuren wanneer de EU-ministers van Buitenlandse Zaken later deze maand bijeenkomen.

© ANP 2021
europese unie
china
oeigoeren
genocide
strafkampen
xinjiang
oost-turkestan
sancties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi