Nieuw-Zeeland herdenkt slachtoffers aanslag Christchurch

buitenland
0
13 mrt '21
Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft zaterdag met honderden aanwezigen de slachtoffers van de bloedige terreuraanslag in Christchurch herdacht.

Daar kwamen op 15 maart 2019 51 mensen om het leven doordat de Australische terrorist Brenton Tarrant, gewapend met semi-automatische wapens, bezoekers van twee moskeeën in die stad onder vuur nam.

Tarrant, die zegt geïnspireerd te zijn door de extreemrechtse Noorse massamoordenaar Anders Breivik, zond de slachting die hij aanrichtte live uit op sociale media. Er vielen 50 gewonden.

Ardern zei op de herdenking dat woorden de diepe wonden kunnen helen die door de aanslag zijn ontstaan. "Woorden kunnen geen wonderen verrichten, maar ze hebben de kracht om te genezen. We moeten ze dus wijs gebruiken", zei de premier tegen de aanwezigen, onder wie velen uit de moslimgemeenschap.

Tarrant heeft voor zijn daden levenslang gekregen zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating. Hij bekende dat hij 51 personen heeft doodgeschoten en 40 mensen heeft geprobeerd te vermoorden.

Nooit eerder kreeg iemand in Nieuw-Zeeland een levenslange gevangenisstraf.

© ANP 2021
nieuw-zeeland
christchurch
jacinda ardern
australië
aanslag
terrorisme
moslimhaat
islamofobie
moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?