Marokko heeft 1,7 miljard DH uitgegeven aan coronavaccins

marokko
0
15 mrt 22:21
De aankoop van vaccins tegen het coronavirus heeft de Marokkaanse staats tot dusver 1,7 miljard DH (€ 158 miljoen) gekost.

Dat blijkt uit de laatste nota van het Ministerie van Financiën. Het bedrag werd betaald vanuit het coronafonds.

Marokko heeft zo'n 66 miljoen coronavaccins besteld. Het gaat om 25 miljoen doses van Oxford/AstraZeneca, 40 miljoen doses van het Chinese Sinopharm en recentelijk een miljoen van het Russische middel Sputnik-V.

Door mee te doen met de klinische proef vorig jaar hoopte het zorgministerie voorrang te krijgen bij de levering van het Chinese vaccin. Van de 40 miljoen vaccins die Marokko bij de Chinese staatsfarmaceut heeft besteld zijn er slechts 1,5 miljoen ontvangen.

Als gevolg van de vertraagde leveringen heeft het parlement vorige week de drie betrokken ministers om tekst en uitleg gevraagd. Ministers Khalid Ait Taleb (Volksgezondheid), Nasser Bourita (Buitenlandse Zaken) en Moulay Hafid Elalamy (Handel en Industrie) zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van de overeenkomsten met China.

De landelijke vaccinatiecampagne in Marokko was eind januari begonnen en heeft inmiddels geresulteerd in meer dan 4,2 miljoen inentingen, daarvan heeft meer dan 1,7 miljoen inmiddels ook de tweede en tevens laatste coronaprik ontvangen. De verloop en het tempo van de vaccinatiecampagne lijkt nu af te hangen van de beschikbaarheid van het vaccin. 

Tot dusver heeft Marokko in totaal slechts 8,5 miljoen doses ontvangen, waarmee het land 4,25 miljoen burgers kan inenten. 

Met de recente goedkeuring van zowel het Russische middel als het coronavaccin van Johnson & Johnson hoopt de regering op korte termijn meer vaccins veilig te stellen en de vaccinatiecampagne te diversifiëren.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
vaccin
coronavirus
sinopharm
astrazeneca
johnson & johnson
sputnik-v
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi