België blijft doorgaan met AstraZeneca-vaccin

buitenland
0
15 mrt 19:59
België blijft het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig toedienen.

Dat heeft de Taskforce Vaccinatie beslist na een advies van de Hoge Gezondheidsraad, waar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke met spoed om had gevraagd.

Ook het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) was bij het overleg betrokken. Een opschorting, zelfs tijdelijk, is volgens de Belgische experts nadelig voor de vaccinatiecampagne in het algemeen. Volgens de Gezondheidsraad komt het aantal gevallen met bloedstolsels net zo vaak voor bij AstraZeneca als bij het Pfizer-vaccin.

Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat de gevallen van bloedproppen vaker voorkomen wanneer met AstraZeneca wordt gevaccineerd dan in een niet-gevaccineerde populatie, aldus de Hoge Gezondheidsraad.

Steeds meer landen hebben het inenten met AstraZeneca tijdelijk stilgelegd. Ze willen eerst zeker weten dat er geen verband bestaat tussen het vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes. Noorwegen en Denemarken staakten het gebruik van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut vorige week al. Een tiental Europese landen is daarna gevolgd, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Ook in Marokko wordt het Oxford-vaccin van AstraZeneca toegediend tijdens de landelijke vaccinatiecampagne, het gaat daar om het Covishield-vaccin dat onder licentie van het Brits/Zweedse AstraZeneca wordt gefabriceerd door het Serum Institute  of India (SII). Tot dusver hebben autoriteiten in Marokko geen maatregelen aangekondigd.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er geen reden om met prikken te stoppen. Donderdag komt het EMA met een nieuw advies.

© ANP 2021
belgië
vaccin
frank vandenbroucke
astrazeneca
bijwerkingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi