Dagblad Akhbar Alyaoum stopt na 14 jaar

marokko
0
16 mrt 15:54
De hoofdredacteur van de krant Taoufik Bouachrine meldde "het einde" van het dagblad op de Facebook-pagina van de krant.

De verrassende aankondiging leidde tot gemende reacties op sociale netwerken. Veel journalisten veroordeelden het vallende doek en spraken hun solidariteit en medeleven uit met de medewerkers van de krant.

Ook het vakbondskantoor van de krant Akhbar uitte zich ontevreden over de plotselinge sluiting en kondigde aan in gesprek te zullen gaan met de besluitmakers.

Uitgever Media 21 zegt dat financiële problemen tot het besluit hebben geleidt. De vakbond heeft naar eigen zeggen echter "geen overtuigende redenen" ontvangen om de sluiting te rechtvaardigen.

Volgens de vakbond hebben werknemers van de krant nog doorgewerkt tot de 14e van deze maand, een dag vóór de aankondiging dat de krant zou stoppen. Ook zou de organisatie hebben verzuimd salarissen uit te betalen of premies te hebben betaald aan het sociale zekerheidsfonds CNSS. De vakbond dreigt met juridische procedures om compensatie voor werknemers veilig te stellen.

Seks, seks, seks
De krant heeft een bewogen periode achter de rug. Bouachrine, de huidige hoofdredacteur van de krant, nam het stokje over van Slimane Raissouni nadat hij in mei 2020 werd gearresteerd na aantijgingen van seksueel misbruik.

Raissouni was zelf ook toegetreden als hoofdredacteur van Akhbar Alyaoum nadat de politie in 2018 oprichter en voormalige hoofdredacteur Toufiq Bouachrine arresteerde.

Een rechtbank in Casablanca veroordeelde Bouachrine in november 2018 tot 12 jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik. Critici zagen de veroordeling als een aanslag op de persvrijheid.

Zijn opvolger Raissouni staat bekend als voorvechter van mensenrechten bij de mensenrechtenvereniging AMDH. Hij is familie van Akhbar Alyaoum-journaliste Hajar Raissouni, ze werd in augustus 2019 gearresteerd wegens het laten verrichten van een 'illegale abortus' en het hebben van buitenhuwelijkse seks.

Hajar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar maar werd vrijgelaten na gratie van koning Mohammed VI.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
akhbar alyaoum
taoufik bouachrine
slimane raissouni
hajar raissouni
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi