'EU ziet voorlopig af van nieuwe sancties voor Turkije'

buitenland
7
18 mrt 15:39
De Europese Unie houdt verdere sancties tegen kopstukken van het Turkse staatsoliebedrijf voorlopig op zak.

De verstandhouding met de regering in Ankara is de laatste maanden verbeterd, zeggen EU-bronnen.

EU-landen als Griekenland, Cyprus en Frankrijk dringen al enige tijd aan op nieuwe strafmaatregelen tegen Turkije. In december, toen de betrekkingen met Ankara een dieptepunt bereikten, kregen zij gehoor bij de andere lidstaten.

Turkije ging door met de zoektocht naar gas in betwiste wateren en de Turkse president Erdogan kreeg het aan de stok met zijn Franse collega Macron. De aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron eind 2020 om strenger op te treden tegen "extreme islamitische organisaties" na recente aanslagen viel slecht bij moslims. Erdogan sprak Macron aan op zijn populistische taalgebruik.

Eerder kenschetste Erdogan het Franse staatshoofd als een verward iemand die hulp nodig heeft. Daar is verontwaardigd op gereageerd onder meer door premier Rutte. Die noemde Erdogans uitlatingen "onacceptabel". En de Duitse bondskanselier Merkel noemde de uitspraken van Erdogan "lasterlijk".

De kritiek van Erdogan werd door Frankrijk echter weggezet als "onaanvaardbare verklaringen van geweld" en het uitslaan van haatdragende taal. Er werden sancties in de steigers gezet.

Maar sindsdien voeren Griekenland en Turkije na jaren weer rechtstreeks overleg over hun meningsverschillen. Daarom gaan de plannen voor nieuwe sancties voorlopig de ijskast in, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters. Ook al "moet Turkije nog heel veel doen voor er weer een werkelijk positieve omgang mogelijk is", aldus een EU-bron.

Het wil ook niet zeggen dat maatregelen tegen Turkije van tafel zijn, zegt de ingewijde. Wanneer de regeringsleiders volgende week de banden met Turkije bespreken, nemen ze alle mogelijkheden door. "De maatregelen zijn niet ingetrokken. Maar de positieve agenda ligt duidelijk op tafel."

Vrijdag spreekt Erdogan de voorzitters van de raad van regeringsleiders van de EU en van de Europese Commissie. Ze maken de balans op in aanloop naar de EU-top van volgende week met demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's.

© ANP 2021
europa
turkije
griekenland
ankara
emmanuel macron
recep tayyip erdoğan
sancties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi