Haagse politicus Van Doorn verlaat politiek en vertrekt naar Marokko (video)

algemeen
7
18 mrt '21
De Haagse politicus Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid (PvdE) verlaat de politiek.

Meldt Van Doorn in een video op YouTube. "Ik zal Nederland verlaten en voorgoed vertrekken naar Marokko", zegt Van Doorn. Hij verlaat de Haagse gemeentepolitiek over een jaar, na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

"Mensen die mij al een tijdje kennen, die mij een beetje volgen, die weten dat ik al een hele tijd twijfel aan het nut om mee te doen in de politiek, als het gaat om de belangen van onze gemeenschap. Het zet geen zoden aan de dijk, er is te veel verdeeldheid, we gaan niets voor elkaar krijgen", zegt Van Doorn de dag na de Tweede Kamerverkiezingen, waar hij ook met zijn Partij van de Eenheid een gooi deed naar een zetel in de Kamer. Tevergeefs, de partij - die opereert op islamitische grondslag - kreeg onvoldoende stemmen bij de verkiezingen.

"Je ziet het nu ook weer: er blijft een splinterpartijtje over", zegt hij over de matige winst van DENK bij de Tweede Kamerverkiezingen. "Je kan wat roepen vanaf de zijlijn, maar uiteindelijk bereik je er weinig mee. Uiteindelijk levert het veel hoofdpijn, frustratie en teleurstelling op (...) We zijn een moeilijke gemeenschap in Nederland. Er is veel negativiteit, veel misgunning."

Van Doorn heeft er naar eigen zeggen geen zin meer in om zijn werk als politicus voort te zetten. "Dat betekent dat wij wat anders gaan doen, dat ik wat anders ga doen.", zegt Van Doorn. "De afgelopen jaren ben ik zakelijk gezien redelijk succesvol geweest met wat investeringen in het buitenland, Turkije, Marokko, wat andere landen. Daarmee heb ik het besluit genomen en de mogelijkheid gekregen al7amdolillah om wat anders te gaan doen."

"We gaan ons veel meer richten op onze projecten in Marokko, goede doelen", belooft Van Doorn. Ook wenst hij meer tijd te besteden aan zijn gezin. "Wat meer kennis opdoen, leren, studeren. Veel nuttiger. Bovendien hebben we veel meer het idee dat we daar in Marokko meer kunnen bereiken. Er is daar meer waardering en positiviteit dan hier in Nederland."

Zijn vrouw Liesbeth Hofman bevestigt hun vertrek. Het stel heeft woningen in Tanger en Marrakech. Hofman is zelf ook fractievertegenwoordiger namens de PvdE in de Haagse raad. "Hij zal netjes zijn termijn afmaken.".

De gemeenteraad heeft tot dusver geen formele aankondiging ontvangen over het voorgenomen vertrek van Van Doorn. Ook is nog niet duidelijk of de PvdE zal meedoen aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

LPF en PVV
Van Doorn heeft een opmerkelijke politieke carrière achter de ruig. Hij werd in 2006 fractiemedewerker bij de toenmalige Lijst Pim Fortuyn (LPF) en sloot zich enkele jaren later aan bij de extreemrechtse Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, maar in 2011 brak hij met die partij.

Twee jaar later bekeerde hij tot de islam. Het nieuws ging de hele wereld over: een PVV’er die zich bekeert tot het islamitische geloof. In 2013 sloot hij zich aan bij de PvdE, die toen al actief was in de Haagse gemeenteraad.

In datzelfde jaar kreeg hij het aan de stok met Justitie. Van Doorn zou drugs hebben geleverd aan minderjarigen en geheime dossiers van de gemeenteraad hebben gelekt aan een journalist van het Algemeen Dagblad.

Ook vervolgde het Openbaar Ministerie hem voor het bezit van een alarmpistool. Stuk voor stuk delicten die "niet door de beugel kunnen, zeker niet voor een lokale politicus die een voorbeeldfunctie heeft", aldus het Openbaar Ministerie. hij kreeg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

© ANP/Marokko.nl 2021
pvde
arnoud van doorn
verkiezingen
de haag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?