Frankrijk: AstraZeneca-vaccin alleen voor 55-plussers

buitenland
0
19 mrt '21
De Franse gezondheidsautoriteiten adviseren het AstraZeneca-vaccin alleen te geven aan ouderen vanaf 55 jaar.

Hiertoe is besloten vanwege de meldingen over een combinatie van stolselvorming en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij gevaccineerden.

Binnen Europa zijn enkele tientallen gevallen bekend van gevaccineerden met deze zeldzame aandoeningen. Het merendeel van deze mensen is jonger dan 55 jaar. Hoewel niet is bewezen dat het om bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin gaat, zal Frankrijk het middel uit voorzorg alleen toedienen aan mensen die ouder zijn.

De mogelijke bijwerkingen leidden ertoe dat meerdere Europese landen, waaronder Frankrijk, het gebruik van het vaccin tijdelijk hadden opgeschort. De inentingen met AstraZeneca werden in Frankrijk vrijdag na enkele dagen hervat na een positief advies van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA), dat donderdag sprak van een "veilig en effectief" vaccin. Naar de mogelijke link tussen het vaccin en de mogelijke bijwerkingen wordt verder onderzoek gedaan.

20 miljoen prikken met AstraZeneca
Het zijn vooral 55-plussers die momenteel in Frankrijk in aanmerking komen voor het AstraZeneca-vaccin. De mensen die jonger zijn en al hun eerste prik hebben gehad, zullen binnenkort horen wat de gevolgen voor hen zijn.

Frankrijk gaf net als veel andere Europese landen het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut aanvankelijk alleen aan mensen jonger dan 65 jaar. De reden hiervoor was de beperkte deelname van 65-plussers aan de studie naar het vaccin. Gegevens uit het Verenigd Koninkrijk toonden later aan dat het vaccin ook goed werkt bij mensen boven de 65 jaar.

In Europa zijn zo'n 20 miljoen prikken gezet met het AstraZeneca-vaccin. Voor optimale bescherming tegen Covid-19 worden er twee doses toegediend. De tweede prik volgt na vier weken en binnen twaalf weken.

© ANP 2021
frankrijk
astrazeneca
vaccin
ema
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?