Aboutaleb: zorgen om avondklok als vastenmaand ramadan begint

algemeen
20
22 mrt '21
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorziet problemen voor de verloop van de ramadan als de avondklok dan inderdaad nog geldt.

De vastenmaand voor moslims start dit jaar rond 13 april. "Dat wordt wel een dingetje", zei de Rotterdamse burgervader Aboutaleb maandag voorafgaand aan het Veiligheidsberaad met andere burgemeesters.

"Het vasten duurt tot ongeveer 21.30 uur", zei hij. Daarna hebben mensen de drang om hun familie te zien. "Voor een miljoen mensen in Nederland wordt dat wel ingewikkeld natuurlijk". Als de avondklok dan nog steeds van kracht is, voorziet de burgervader problemen.

"Laten we hopen dat de cijfers tegen die tijd zijn verbeterd, opdat een aantal versoepelingen mogelijk zijn.". Volgens de burgemeester moet het RIVM bepalen wat er met de avondklok moet gebeuren.

De avondklok werd eind januari ingesteld en geldt tussen 21.00 en 04.30 uur. De maatregel is tot zeker 30 maart van kracht, morgen maakt het kabinet op een persconferentie bekend wat er na die tijd gaat gebeuren.

Volgens ingewijden denkt het kabinet erover de avondklok binnenkort op een later tijdstijd te laten ingaan, bijvoorbeeld om 22.00 uur. Ook met het oog op het ingaan van de zomertijd aanstaande zondag.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) verwacht dat naleving van de avondklok met zomertijd nog lastiger zal worden.  "De rek is eruit is bij veel mensen. ".

D66 vindt dat de avondklok er "heel snel af moet", aldus Kaag. "Verandering van tijd maakt het denk ik nog lastiger."

© ANP/NRC/Marokko.nl 2021
ramadan 2021
ahmed aboutaleb
avondklok
coronavirus
iftar
zonsondergang
handhaving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?