Vaccinprogramma COVAX legt noodvoorraad coronavaccins aan

marokko
0
23 mrt '21
Het internationale programma COVAX gaat maximaal 5 procent van de coronavaccins die het bemachtigt opzij zetten.

Zo moet een "buffer" worden opgebouwd die gebruikt kan worden bij ernstige uitbraken of humanitaire noodsituaties. Het COVAX-programma is bedoeld om te zorgen dat ook minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins.

Het programma wordt aangestuurd door partijen als de Wereldgezondheidsorganisatie en vaccinalliantie GAVI, waarin overheden, internationale organisaties en bedrijven samenwerken.

Het aanleggen van een voorraad kan tot gevolg hebben dat dit jaar 100 miljoen doses van coronavaccins opzij worden gelegd, meldt GAVI. Die kunnen dan bijvoorbeeld worden gebruikt in conflictgebieden waar overheden zelf niet kunnen vaccineren.

Zo heeft Palestina deze maand 60.000 doses coronavaccins ontvangen, bedoeld voor zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever. Maar ook Marokko zal onder het COVAX-programma zo'n 1,8 miljoen doses van het coronavaccin ontvangen.

De noodverraad kan in de toekomst ook worden ingezet als bij een ernstige uitbraak in hoger tempo gevaccineerd moet worden. Dat behoort volgens Gavi pas tot de mogelijkheden als alle partijen die zijn aangesloten bij het COVAX-programma vaccins hebben ontvangen.

© ANP 2021
who
covax
coronavirus
noodvoorraad
vaccin
marokko
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?