Facebook blokkeert Chinezen die Oeigoeren hacken

buitenland
0
24 mrt 20:26
Facebook heeft Chinese hackers geblokkeerd die aanvallen uitvoerden op leden van de Oeigoerse minderheid in het buitenland.

De groep hackers in China misbruikte het sociale platform om Oeigoeren elders te bespioneren. Het betrof honderden Oeigoerse activisten, dissidenten en journalisten in de Verenigde Staten, Australië, Canada en andere landen.

Maar ook anderen zouden de dupe zijn geworden. De Chinese hackers infecteerden computers en smartphones om hun doelwitten op afstand in de gaten te kunnen houden en informatie te vergaren.

Volgens Facebook gebruikten de hackers valse Facebook-accounts. Zij deden zich voor als journalisten, studenten, mensenrechtenactivisten of leden van de Oeigoerse gemeenschap om vertrouwen op te bouwen bij hun doelwitten.

Zij misleidden hen op kwaadaardige links te klikken. Facebook zegt niet te kunnen vaststellen of de regering in Peking achter de aanvallen zit. Het communistische regime ontkent steeds elke betrokkenheid bij cyberspionage.

De Oeigoeren zijn een grotendeels islamitische groep uit de regio Xinjiang die in China wordt vervolgd. Onder meer de Tweede Kamer in Nederland vindt dat er sprake is van genocide, wat tot woede leidde in Peking.

© ANP 2021
china
peking
xinjiang
oeigoeren
genocide
facebook
hackers
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi