Oranje gaat aandacht vragen voor situatie migranten in Qatar

sport
7
26 mrt 14:20
Het Nederlands elftal gaat zaterdag rond de thuiswedstrijd tegen Letland aandacht vragen voor de situatie van arbeidsmigranten in Qatar.

Die werken daar volgens mensenrechtenorganisaties onder zeer slechte omstandigheden aan onder meer de stadions voor het komende WK. "Ik kan een primeurtje geven. We gaan wat doen in die richting. Wat het is? Dat zien jullie morgen", zei Matthijs de Ligt vrijdag na de training.

"We hebben dit eerst via de groepsapp besproken, voordat we al bijeenkwamen", zei De Ligt. "Een mogelijkheid was om dit al rond het duel van woensdag met Turkije te doen. Maar dat hebben we niet gedaan. We doen het zaterdag in een thuiswedstrijd. Het is een gevoelig onderwerp, maar we willen iets doen. Noorwegen en Duitsland zijn al met een statement gekomen. We zijn niet de eerste, maar het gaat er om dat je iets doet. Het maakt niet zoveel uit wanneer, als je maar iets doet."

De spelersraad van Oranje heeft donderdag vergaderd. "Toen is dit ook besloten", zei De Ligt. "We zien ook dat de buitenlandse arbeiders daar in een lastige situatie zitten. Belangrijk is ook dat iedereen bij ons erachter staat om iets te doen. Dat is het geval. We hebben dit uitgebreid met elkaar besproken. De komende periode gaan we met andere bonden en spelers van andere landen kijken of we nog iets gezamenlijk kunnen doen."

6500 gastarbeiders
Volgens de Engelse krant The Guardian zijn er de afgelopen jaren meer dan 6500 gastarbeiders overleden in Qatar. Het organisatiecomité van het WK meldt 37 'directe' doden bij de bouw van stadions en spreekt verder over ‘natuurlijke sterfgevallen’ als ziekte, ongelukken of zelfmoord.

Qatar krijgt niet alleen veel kritiek op de werksituatie van buitenlandse arbeiders. Er is ook geen persvrijheid in het emiraat en homoseksuele mannen riskeren een gevangenisstraf.

De nationale voetbalploeg van Duitsland vroeg donderdag voor het duel met IJsland al aandacht voor de mensenrechten in Qatar, waar het WK in 2022 wordt gehouden. Met op elk shirt een andere letter vormde de spelers van Die Mannschaft het woord 'Human Rights' (mensenrechten).

Noorwegen, ingedeeld in de poule van Oranje, liet zich woensdag voor het duel met Gibraltar al horen. De Noren droegen bij het betreden van het veld een shirt met de tekst: 'Mensenrechten, op en buiten het veld'.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2021
qatar
wk 2022
nederlands elftal
oranje
doden
arbeidsmigranten
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi