Blinken veroordeelt 'ongegronde sancties' China tegen Amerikanen

buitenland
0
28 mrt 6:35
De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken waarschuwde zaterdag dat de sancties van China tegen twee Amerikanen, die de behandeling van Oeigoeren door Peking hebben veroordeeld, "ongegrond" zijn.

In zijn ogen wordt hiermee de "genocide" in Xinjiang alleen maar verder in de schijnwerpers gezet. "De pogingen van Peking om degenen die zich uitspreken voor mensenrechten en fundamentele vrijheden te intimideren en het zwijgen op te leggen, dragen alleen maar bij aan de groeiende internationale kritiek op de aanhoudende genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Xinjiang", zei Blinken in een verklaring.

China kondigde sancties aan tegen twee Amerikanen, een Canadees en een mensenrechtenorganisatie, als reactie op sancties die deze week door de beide Noord-Amerikaanse landen waren opgelegd vanwege de behandeling van de Oeigoerse minderheid door Peking. Blinken noemde de sancties tegen de twee leden van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid "ongegrond".

Volgens mensenrechtengroepen worden minstens een miljoen Oeigoeren en mensen van andere, voornamelijk moslimgroepen, vastgehouden in kampen in de Chinese regio Xinjiang. Ze beschuldigen de autoriteiten ervan vrouwen met geweld te steriliseren en dwangarbeid op te leggen.

De Europese Unie, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan politieke en economische topfiguren in Xinjiang. Peking kwam daarna met sancties tegen individuen uit de EU en Groot-Brittannië.

"We zijn solidair met Canada, het VK, de EU en andere partners en bondgenoten over de hele wereld en roepen China op een ​​einde te maken aan de schendingen van de mensenrechten en de schendingen van overwegend islamitische Oeigoeren en leden van andere etnische en religieuze minderheidsgroepen in Xinjiang. En om degenen die willekeurig worden vastgehouden vrij te laten", zei Blinken.

© ANP 2021
verenigde staten
china
xinjiang
sancties
antony blinken
oeigoeren
genocide
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi