'Happy Monday' in Engeland: lockdown verder versoepeld

buitenland
0
29 mrt 13:03
Engeland heeft maandag een grote stap gezet bij het versoepelen van de lockdown.

Engelsen hebben geen geldige reden meer nodig om hun huis te verlaten. Sommige media spreken over een 'Happy Monday' (blije maandag).

Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Het land heeft met ruim 126.000 sterfgevallen het hoogste dodental van Europa gemeld, maar is daar inmiddels ook koploper op vaccinatiegebied. Ruim 30 miljoen Britten hebben al een eerste dosis van een coronavaccin gehad.

Die vaccinatiecampagne lijkt effect te hebben. In de hoofdstad Londen zijn zondag voor het eerst sinds 14 september geen nieuwe sterfgevallen gemeld, bericht Sky News. Een lokale arts waarschuwde dat mensen zich niet te vroeg rijk moeten rekenen. "We zaten voor afgelopen herfst in dezelfde situatie. Daarna steeg het aantal besmettingen en doden weer in de winter."

Dankbaar gebruik maken
De Britse regering durft het nu aan om geleidelijk de lockdown te versoepelen in Engeland. Daar mogen mensen nu weer buiten afspreken in groepjes van maximaal zes mensen of een onbeperkt aantal personen uit twee huishoudens. Ook mogen sportlocaties in de buitenlucht weer open, zoals tennis- en golfbanen.

Veel Britten maakten dankbaar gebruik van de versoepeling van die maatregelen. Zij kunnen in sommige gevallen voor het eerst in maanden weer afspreken met familie en vrienden. Op een golfbaan bij Derby verzamelden zich een minuut na middernacht al spelers om een balletje te slaan.

21 juni
Sommige ingrijpende maatregelen blijven nog wel van kracht. Zo mogen Engelsen binnenshuis nog geen gasten ontvangen, al zijn daarop wel uitzonderingen mogelijk. Het plan voor de versoepeling van de lockdown bestaat uit meerdere stappen. Die hebben alleen betrekking op Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland gaan over hun eigen planning.

Bij de volgende stap in het versoepelingsplan gaan alle winkels weer open. Horecabedrijven mogen dan weer klanten bedienen in de buitenruimte. De exacte datum staat nog niet vast, maar het gaat naar verwachting niet voor 12 april gebeuren.

De laatste stap is het opheffen van alle beperkingen op sociale contacten. Dat zou na 21 juni kunnen gebeuren.

© ANP 2021
verenigd koninkrijk
happy monday
coronaversoepeling
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi