Portugal stuurt troepen naar noorden Mozambique om te strijden tegen Daesh

buitenland
0
30 mrt '21
Portugal stuurt circa zestig militairen naar Mozambique om te helpen in de strijd tegen een terreurgroep die zegt onderdeel van Daesh te zijn.

De Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva zei dat de militairen zich voorbereiden en binnenkort afreizen naar het Zuid-Afrikaanse land dat van begin zestiende eeuw tot 1975 Portugees was.

In het uiterste noorden van Mozambique zaait de bende Shabaab al jaren dood en verderf. De strijd in de afgelegen regio aan de Tanzaniaanse grens is geregeld in het nieuws mede omdat er voor naar schatting zeker 60 miljard dollar aan aardgas in de grond zit.

De voor de aardgasprojecten strategische havenstad Palma is sinds afgelopen woensdag voor een groot deel in handen van de terreurgroep. De bevolking is naar verluidt gevlucht. Buitenlandse werknemers van aardgasprojecten zijn geëvacueerd. Daesh heeft de inname van de havenstad Palma geclaimd.

De Verenigde Naties hebben maandagavond alarm geslagen over het lot van de bevolking in de regio. Daar zijn volgens de VN 1,3 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp geworden, maar die is er nog niet.

Het is onduidelijk wat de link tussen Shabaab en Daesh daadwerkelijk inhoudt. In de regio heerst al heel lang armoede en de centrale regering in de 1800 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad Maputo had daar tot de vondst van aardgas weinig belangstelling voor.

De strijders komen volgens waarnemers allemaal uit de streek en de meesten uit een kustplaats ten zuiden van Palma, Mocímboa da Praia.

© ANP 2021
portugal
verenigde naties
noodhulp
maputo
daesh
terrorisme
mozambique
augusto santos silva
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi