Washington: naleving mensenrechten verslechtert wereldwijd

buitenland
0
31 mrt 1:08
Wereldwijd is het slechter gesteld met de mensenrechten.

Het blijft de verkeerde kant opgaan, aldus de Amerikaanse buitenlandminister Blinken bij de presentatie van het jaarlijkse mensenrechtenrapport van de regering in Washington.

Volgens hem heeft de coronapandemie het alleen nog maar erger gemaakt. In elke regio van de wereld zijn bewijzen te vinden dat het niet goed gaat, zei de bewindsman. Hij hekelde expliciet de "genocide" op de Oeigoerse moslimminderheid in China.

Ook laakte hij de aanvallen op politici van de oppositie en journalisten in landen als Rusland, Oeganda en Venezuela. Verder noemde hij onder meer de schendingen van de mensenrechten tijdens de burgeroorlog in Jemen en het "verwerpelijke" gebruik van geweld door de militaire junta van Myanmar tegen demonstranten. Daarnaast gebruiken niet-democratische regeringen de coronacrisis als een excuus om het vizier op hun tegenstanders te richten en zo de mensenrechten verder uit te hollen.

Blinken benadrukte dat de Verenigde Staten zelf ook niet vrij zijn van fouten: "We weten dat we thuis werk te doen hebben". Hij had het over diepgaande onrechtvaardigheden, zoals racisme.

Een democratie is echter in staat en is bereid eigen tekortkomingen aan te pakken, aldus Blinken. "We proberen ze niet onder het tapijt te vegen."

© ANP 2021
verenigde staten
china
genocide
oeigoeren
rusland
oeganda
mensenrechten
jemen
myanmar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi