Geldboete voor Haagse imam die met 'varkens' scheldt

algemeen
0
30 mrt '21
De Haagse imam Fares Mokiem moet een geldboete van 675 euro betalen omdat hij andersgelovigen "varkens" noemde.

De imam heeft het vooral gemunt op aanhangers van de Ahmadiyya-beweging en omschrijft ze als als "slechter dan dieren". Het is zeer uitzonderlijk dat een imam wordt vervolgd vanwege een preek.

Mokiem deed zijn uitspraken in 2017 tijdens een herdenkingsdienst in de Haagse Al-Madinah-moskee. Hij stelde dat echte moslims afstand moeten houden van aanhangers van de Ahmadiyya-beweging, omdat varkens en schapen niet bij elkaar horen. Bovendien zou hij tijdens zijn preek volgers van de Ahmadiyya-beweging hebben verzocht om te vertrekken. Daarop verlieten twee aanwezigen de zaal, samen met een derde bezoeker deden ze aangifte.

De rechtbank beschouwt de uitlatingen als onnodig grievend, omdat varkens binnen de islam als "minderwaardige en onreine dieren" worden gezien. "Onder moslims is het een grove belediging als je een varken wordt genoemd", schrijft de rechtbank.

Volgens de rechtbank had de imam op een veel minder kwetsende manier uitleg kunnen geven over zijn geloof en uiting kunnen geven aan zijn geloofsovertuiging. De rechtbank concludeert dat de imam zich, door deze uitlatingen te doen, schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging.

De veroordeling voor groepsbelediging levert volgens de rechtbank geen inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van verdachte.

© Telegraaf/Marokko.nl 2021
imam
geldboete
fares mokiem
den haag
moskee al-madinah
varkens
ahmadiyya
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?