Belgische regering in beroep tegen vonnis opheffen coronaregels

buitenland
0
31 mrt 19:05
De Belgische regering gaat in beroep tegen het vonnis om binnen dertig dagen de coronamaatregelen in het land op te heffen.

Dat heeft minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) in de Kamer aangekondigd. Een rechtbank in Brussel oordeelde dat de maatregelen zijn gebaseerd op wetten die niet de juiste basis zijn voor de ministeriële besluiten waarmee de maatregelen uitgevaardigd worden.

Volgens Verlinden hebben zowel de Raad van State als correctionele en burgerlijke rechtbanken in België eerder geoordeeld dat de huidige wettelijke basis voor de coronamaatregelen wel voldoet. Ze zei ook dat het vonnis niet betekent dat de Belgen nu moeten stoppen met het naleven van de maatregelen. Er geldt in België, veel langer al dan in Nederland, onder meer een avondklok.

De uitspraak volgde op een kort geding dat de Liga voor de Mensenrechten, een onafhankelijke Belgische stichting die zich inzet voor de rechten van het individu of van de gemeenschap, had aangespannen. "We zeggen al zo lang dat de coronamaatregelen op juridisch drijfzand gebouwd zijn", zei voorzitter Kati Verstrepen van de Liga. "Dat is bijzonder gevaarlijk, want die maatregelen zijn nodig."

Juridische basis
Volgens Verstrepen moet het niet moeilijk zijn voor de regering om binnen dertig dagen voor een degelijke juridische basis te zorgen. Er is al een voorontwerp van een pandemiewet. "Daarmee is het meeste werk al gedaan en moet de overheid dit op tijd kunnen afronden."

De rechtbank sommeert de Staat om binnen dertig dagen een eind te maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag en tot een maximum van 200.000 euro.

© ANP 2021
belgië
mensenrechten
raad van state
coronamaatregelen
coronavirus
hoger beroep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi