Netanyahu verschijnt voor de rechter in corruptieproces

buitenland
0
5 apr 13:54
De inhoudelijke behandeling van het corruptieproces tegen de Israëlische demissionair premier Benjamin Netanyahu is maandag begonnen.

Intussen wordt elders gewerkt aan de formatie van een nieuw kabinet. De aanklagers beschuldigen Netanyahu in drie verschillende zaken van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk.

Hij zou mediaorganisaties gunsten hebben verleend in ruil voor positieve berichtgeving over zichzelf. Netanyahu wordt er ook van beschuldigd geschenken van verschillende personen te hebben geaccepteerd in ruil voor gunsten.

De 71-jarige politicus ontkende in februari alle aanklachten tegen hem. Het historische corruptieproces werd daarna tijdelijk stilgezet vanwege de parlementsverkiezingen in maart. Nog nooit eerder is in Israël een zittende premier vervolgd voor corruptie.

Aanklager Liat Ben-Ari verklaarde in de rechtbank dat Netanyahu zijn macht had misbruikt voor persoonlijk gewin en gunsten aan de media had verleend zodat zij hem hielpen bij de verkiezingen. Na haar openingspleidooi vertrok Netanyahu, voordat de eerste getuigen werden gehoord.

Op dezelfde dag waarop Netanyahu weer voor de rechter moest verschijnen, heeft president Reuven Rivlin een begin gemaakt met het formatieproces. Hij spreekt alle partijleiders om te bepalen wie als eerste mag proberen een coalitie te vormen. Volgens Rivlin kan zijn besluit worden beïnvloed door het corruptieproces tegen Netanyahu.

Netanyahu's partij werd bij de verkiezingen van 23 maart de grootste, maar heeft met mogelijke bondgenoten vooralsnog geen meerderheid in het parlement. Als er geen coalitie mogelijk is, worden opnieuw verkiezingen uitgeschreven.

De stembusgang van vorige maand was al de vierde in twee jaar tijd.

© ANP 2021
israël
benjamin netanyahu
corruptie
reuven rivlin
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi