Ophef in Frankrijk over anti-islam onderzoek naar 'blankenhaat' op universiteiten

buitenland
0
19 feb 16:55
De Franse Minister van Hoger Onderwijs Frédérique Vidal wil onderzoek naar 'islamo-gauchisme' op Franse universiteitscampussen.

Vidal zorgde voor ophef in het academisch milieu door een onderzoek te bevelen naar het 'islamo-gauchisme' (islamo-linksisme) dat zich volgens haar als "koudvuur" door Franse universiteiten verspreidt.

Vidal wil naar eigen zeggen een beter beeld krijgen van wat onder de noemer "academisch onderzoek" valt en wat onder "militantisme of opinie". De hetze tegen de islam, het stropaardje van politiestaat Frankrijk, lijkt zich daarmee te hebben gericht op linkse moslims en moslims die zich afzetten tegen het koloniale verleden van Frankrijk.

De term 'islamo-gauchisme' is beladen. Historisch gezien slaat hij op de samenwerking tussen linkse politici in Frankrijk en België en de toenmalige gastarbeiders uit Noord-Afrika in de jaren zeventig. Die samenwerking gebeurde vaak uit electorale overwegingen.

In België kreeg socialistisch oud-burgemeester Philippe Moureaux het verwijt dat Molenbeek door zijn laksheid een voedingsbodem werd voor het jihadisme. Linkse burgemeesters zoals de communist André Gerin in Venissieux bij Lyon werden omschreven als 'rode imams'. 

Meer recent slaat de term op een vermeende samenwerking tussen radicaal-links en de "politieke islam". Islam-expert Gilles Kepel omschrijft de 'islamo-gauchisten' als "intellectuelen die verlamd zijn door het post-koloniaal schuldgevoel". Filosoof Marcel Gauchet heeft het over "een extreem-links dat nooit iets heeft begrepen van de religie en in moslims een nieuw proletariaat heeft ontdekt".

Het onderzoek naar het islamo-gauchisme komt niet uit de lucht gevallen. Op 22 oktober vorig jaar, een week na de onthoofding van de leraar Samuel Paty, had Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer de discussie aangewakkerd door tijdens een radio-interview te beweren dat islamo-gauchisme "grote schade" zou aanrichten op Franse universiteiten.

Blanquer kreeg bijval van honderd rechtse academici die in het Franse dagblad Le Monde een manifest publiceerden. "Wij academici kunnen niet anders dan Jean-Michel Blanquer gelijk geven", aldus de tekst van het manifest. Vidals uitspraak viel in dezelfde week waarin een wet werd aangenomen waarmee de Franse president Emmanuel Macron de islam de pas wil afsnijden.

Het dekolonialistische discours zou naar verluidt zijn overgewaaid vanuit Noord-Amerikaanse universiteitscampussen. Zeker sinds het Black Lives Matter-protest van vorige zomer, dat ook in Frankrijk navolging kreeg, is men in sommige kringen als de dood dat 'woke'-activisme en 'cancel culture' ook in het West-Europese land voet aan de grond krijgen. Onder dezelfde noemer speelt in Nederland onder meer de Zwarte Piet-discussie.

Niet iedereen is overtuigd dat het islamo-gauchisme het grootste gevaar is dat de Franse campussen bedreigt. Zo'n tweeduizend academici ondertekenden in november vorig jaar een open brief (eveneens in Le Monde) die brandhout maakt van het eerdere 'Manifest van de Honderd'.

"De term islamo-gauchisme doet ons denken aan andere beledigingen, zoals het joods-bolsjewisme: donkere tijden waaraan wij niet willen toegeven", schreven de academici als reactie op het manifest van de rechts-extremisten. Zij verwijten de auteurs van het oorspronkelijk manifest dat zij de 'vrijheid van meningsuiting' aan het vernietigen zijn.

© MAROKKO.NL 2021
frankrijk
politiestaat
extreemrechts
blankenhaat
islamo-gauchisme
radicaallinks
politieke islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi