Marokko: Britse coronavariant inmiddels in 7 regio's aangetroffen

marokko
0
5 apr 18:24
In Marokko zijn 89 besmettingen met de gemuteerde coronavariant (VOC 202012/01) aangetroffen.

Dat meldt het Marokkaanse Ministerie van Volksgezondheid maandag in een persbericht. De besmettingen zijn waargenomen in zeven verschillende regio's.

Er zijn voor zover bekend geen besmettingen met andere zorgwekkende coronavarianten. Het ministerie benadrukt wel dat regelmatig nieuwe mutaties worden gedetecteerd, maar deze zouden geen klinische of epidemiologische impact hebben. Volgens de verklaring wordt deze virale dynamiek over de hele wereld waargenomen.

Vorige week werd bekend dat in het Zuid-Marokkaanse Dakhla tientallen nieuwe besmettingen met de gevreesde Britse variant zijn vastgesteld. De regio ging op slot om verdere verspreiding te voorkomen. Het was de eerste keer dat de vaststelling van een gemuteerde coronavariant in Marokko zorgde voor regionale aanscherping van coronamaatregelen.

Een paar dagen later werd ook in Tinghir melding gemaakt van besmettingen met de Britse coronavariant. Daar werden verder geen aangescherpte maatregelen aangekondigd, wel wordt er meer gehandhaafd op reeds geldende coronamaatregelen.

Britse variant
Marokko ontdekte in januari het eerste geval van het gemuteerde virus. Het ging om een Marokkaanse man uit Ierland. De man werd bij aankomst vanuit de haven van Marseille in de haven van Tanger-Med positief getest op het coronavirus. Hij vertoonde verder geen zichtbare symptomen.

Sindsdien zijn in het land 'slechts' tientallen gevallen van het gemuteerde longvirus vastgesteld. In werkelijkheid is het aantal besmettingen hoger omdat niet alle laboratoria in staat zijn de verschillende varianten te herkennen.

Nieuw Brits onderzoek duidt erop dat de Britse variant van het coronavirus tientallen procenten dodelijker is dan eerdere verschijningsvormen van het virus.

De angst voor verdere verspreiding van de gemuteerde varianten leidde eind vorig jaar tot de invoer van de landelijke avondklok die eerder deze week met twee weken is verlengd.

Ook heeft het land de luchtverbindingen met 39 landen opgeschort, waaronder NederlandBelgië, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
virusmutatie
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi