Marokko overweegt avondklok om 19.00 uur tijdens vastenmaand Ramadan

marokko
3
5 apr 22:03
De Marokkaanse regering overweegt de avondklok gedurende de vastenmaand met twee uur te vervroegen zodat deze samenvalt met salaat l'Maghreb

Ook eindigt tijdens de ramadan de avondklok een uur eerder, is het idee. De huidige avondklok werd op 23 december ingevoerd en eind maart met twee weken verlengd

Door de huidige avondklok is het momenteel niet toegestaan om tussen 21.00 uur en 06.00 uur de deur uit te gaan. Ook moeten alle winkels, horeca en supermarkten dagelijks om 20.00 uur de deuren sluiten. Volgens het nieuwe voorstel geldt de avondklok straks tussen 19.00 uur en 05:00 uur, daardoor wordt de bewegingsvrijheid met 1 uur ingekort.

De voorgestelde tijdsstippen liggen meer in lijn met de zonsopkomst en zonsondergang tijdens de vastenmaand, de momenten waarop het vasten tijdens de Ramadan moet worden gestart en moet worden verbroken.

De autoriteiten maken zich zorgen over een eventuele verslechtering van de epidemiologische situatie tijdens de Ramadan. Het vervroegen van de aanvang van de avondklok moet er voor zorgen dat openbare bijeenkomsten in de horeca en andere ontmoetingsplekken wordt voorkomen.

Bovendien overwegen de autoriteiten om de gezamenlijk Taraweeh-gebeden in gebedshuizen te annuleren. Dit voorstel zorgt nu al voor veel weerstand bij regeringspartij PJD.

Eid al-Adha 2020
Het verder beperken van de bewegingsvrijheid lijkt te zijn ingegeven door de pijnlijke herinnering aan de vieringen rondom het offerfeest Eid al Adha in 2020. Familiale bijeenkomsten zorgden voor een alarmerende toename in het aantal besmettingen en markeerden de start van de tweede coronagolf in Marokko.

De regering is vastberaden te voorkomen dat een toename in het aantal besmettingen na een religieuze viering wordt herhaald. Vooral nu de gevreesde Britse virusmutatie in Marokko is opgedoken.

In een recent televisieoptreden suggereerde professor Chakib Abdelfettah (lid van het wetenschappelijk coronacomité van het zorgministerie) dat een langere avondklok tijdens de Ramadannachten "noodzakelijk" is en tevens in het belang van de volksgezondheid. "De beste ramadan waar we dit jaar van kunnen dromen, is identiek aan die van vorig jaar, toen nachtelijke opsluiting werd toegepast", zei Abdelfettah.

Vanuit het Ministerie van Islamitische Zaken blijft het stil. Er zijn officieel nog geen aankondigingen gedaan over de Taraweeh-gebeden, de avondklok of andere preventieve maatregelen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
avoncklok
coronamaatregelen
coronavirus
ramadan 2021
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi