Jordanië verbiedt berichtgeving over onderzoek naar ex-kroonprins

buitenland
1
6 apr 13:07
Jordaanse media mogen niet langer publiceren over de zaak rond de voormalig kroonprins Hamza bin Hussein.

Dat heeft de procureur-generaal in de Jordaanse hoofdstad Amman bepaald. De halfbroer van koning Abdullah wordt door de regering beschuldigd van samenzwering om de veiligheid van het land te destabiliseren.

De officier van justitie meldt dat de publicatie van "alles wat met dit onderzoek te maken heeft" in dit stadium van het lopende onderzoek is verboden. Het verbod geldt ook voor sociale media en beelden met betrekking tot de zaak.

In het onderzoek zijn tot dusver bekend zeker zestien arrestaties verricht. De 41-jarige prins zou met hen en buitenlandse partijen hebben samengewerkt om de veiligheid in Jordanië te ondermijnen.

Ontkenning
Hamza ontkent betrokken te zijn bij een samenzwering tegen de koning en wordt daarin gesteund door zijn moeder, de voormalige koningin Noor. De weduwe van koning Hussein zegt dat er sprake is van laster.

Hamza beloofde maandag, nadat hij door de veiligheidsdiensten was gehoord en twee dagen na het begin van zijn huisarrest, trouw aan de koning en de grondwet. In een verklaring die door het koningshuis naar buiten werd gebracht, zei hij "altijd steun en toeverlaat te zullen zijn voor zijne majesteit de koning en zijn kroonprins".

Kritiek besturing
De prins uitte kort daarvoor nog kritiek op de manier waarop het land wordt bestuurd. Volgens hem zijn de leiders van het land corrupt en vinden ze hun eigen belangen belangrijker dan die van het publiek.

Hamza was de eerste in lijn van troonopvolging, totdat koning Abdullah hem die positie in 2004 afnam. De huidige koning benoemde later zijn oudste zoon tot kroonprins.

Steun
Buurlanden en bondgenoten van Jordanië spraken hun solidariteit uit met koning Abdullah over de veiligheidsmaatregelen in zijn koninkrijk. Koning Mohammed VI van Marokko heeft zondag een telefoongesprek gevoerd met de Jordaanse koning om zijn volledige steun aan Jordanië te herhalen.

Ook andere landen hun steun uit voor de Jordaanse vorst, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Staten, Egypte en Saoedi-Arabië.

© ANP/Marokko.nl 2021
jordanië
corruptie
amman
abdullah ii
hamza bin hussein
regering
staatsgreep
kroonprins
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi