Nieuwe president Tanzania neemt coronapandemie wél serieus

buitenland
8
6 apr 15:03
Het was volgens de nieuwe president van Tanzania onjuist om de coronapandemie te negeren, zoals haar overleden voorganger heeft gedaan.

De vorige maand geïnstalleerde Samia Suluhu Hassan kondigde dinsdag aan een wetenschappelijke Covid-taskforce op te zetten om haar regering te adviseren en aanbevelingen te doen over de virusbestrijding.

"We kunnen onszelf niet isoleren als een eiland terwijl de wereld een andere richting op gaat", zei het staatshoofd. De vorige president van het Oost-Afrikaanse land, John Magufuli, die als bijnaam de Bulldozer had, beschouwde het coronavirus niet als ernstig en vond de tests om besmetting vast te stellen onbetrouwbaar. Ook mondkapjes en coronavaccins vond hij niets. Volgens veel landgenoten is hij overleden aan Covid-19, maar volgens Hassan werd een hartaandoening hem fataal.

Het land heeft al bijna een jaar geen gegevens doorgegeven aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over het aantal coronabesmettingen en overlijdens. De WHO heeft Tanzania herhaaldelijk opgeroepen opener te zijn.

Ook op andere gebieden gaat er een andere wind waaien voor de 56,5 miljoen Tanzanianen. Zo heeft Hassan opdracht gegeven beperkingen voor de media te versoepelen.

Onder Magufuli werd de vrije pers hard aangepakt, waarbij een krant en een tv-zender in de ban werden gedaan.

© ANP 2021
tanzania
john magufuli
who
samia suluhu hassan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi