Onterechte ophef na video waarin 50-100 euro 'entree' wordt gevraagd om te bidden in moskee (video)

buitenland
33
6 apr 20:19
Op internet is geschokt gereageerd op een video waarin een moskeebestuurder geld vraagt van moskeegangers om het gebed te kunnen verrichten in de moskee

"Tijdens deze maand Ramadan moet elke gelovige die het vrijdaggebed in de moskee komt verrichten 50 euro meebrengen. Dit zal zonder uitzondering gebeuren", luidt de oproep in de video. 

In de video wordt gesproken over geldbedragen van € 50 voor het vrijdaggebed en € 100 voor de Taraweeh-gebeden in de Badr-moskee. Het in rekening brengen van een toegangsprijs viel bij veel moslims verkeerd, vooral omdat het verzoek afkomstig lijkt te zijn van een persoon die de leiding heeft over een plaats van aanbidding die tot de gemeenschap behoort en waarvan de toegang altijd kosteloos zou moeten zijn.

"Begrijp alsjeblieft wat ik je vertel. We leven in een uitzonderlijke situatie en er is niemand om de kosten voor onze plaats van aanbidding te betalen", luidt het verhaal. "Dit geldt ook voor de gebeden van Taraweeh".

Het was aanvankelijk niet helemaal duidelijk over welke Badr-moskee het precies gaat. Zo werd door reaguurders beweerd dat het om een moskee in Barcelona zou gaan, anderen spraken over Duitsland en Italië.

Harelbeke
Enkele dagen nadat de video op sociale netwerken verscheen werd duidelijk dat de videoboodschap enkel bedoeld was voor leden van de vereniging van de moskee in Harelbeke, in het Vlaamse Gewest (België). "De oproep heeft geen betrekking op moslims in het algemeen, maar alleen op leden van onze gemeenschap die lid zijn van de moskee en daar het gebed verrichten", luidt de verklaring.

De video werd aanvankelijk gedeeld in een WhatsApp-groep van leden van de moskeevereniging maar werd om onduidelijke redenen doorgestuurd en belandde uiteindelijk op het openbare internet. Na alle ophef besloot de vereniging om een nieuwe video te maken om de oorsprong van de videoboodschap te verklaren en het verhaal van context te voorzien.

De moskeevereniging is drie jaar geleden begonnen met het openen van een gebedsruimte. Van de ruim € 900.000 die daarbij is uitgegeven is een groot deel afgewikkeld, om het resterende bedrag af te betalen heeft de vereniging nog zo'n € 120.000 nodig.

"Het is jammer om te zien dat sommigen beweren dat het over hun moskeeën in Duitsland of in Italië gaat en dat mensen liegen", betreurt een ander lid van de vereniging. De oproep in de video was bedoeld als oplossing voor het schrijnend financieel tekort. "Leden van de moskeegemeenschap hebben beloofd 50 en 100 euro te betalen", en daarmee zou het restende geldbedrag binnen worden gehaald.

Maar door de coronamaatregelen mogen tijdens de vastenmaand Ramadan slechts 15 moskeegangers tegelijk de moskee gebruiken. "Sommigen beschuldigen ons ervan 'gebeden te verkopen', terwijl de leden van onze gemeenschap begrip hebben getoond", besluit hij.

"Als we de schuld niet betalen, volgen er boetes en lopen we het risico onze moskee te verliezen waarvoor we sinds 2004 strijden", aldus een ander lid van de moskeevereniging.

© MAROKKO.NL 2021
moskee
taraweeh
entree
ramadan 2021
bijdrage
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi