Marokkaanse inlichtingendienst DGST verijdelt aanslag op kerk in Frankrijk

marokko
3
6 apr 21:10
Door informatie van de Marokkaanse antiterreureenheid DGST kon in Frankrijk de aanslag op een kerk worden verijdeld.

Dat meldt de Franse nieuwsdienst Le Point zondag. De Franse politie heeft vrijdag meerdere arrestaties verricht in Béziers, waaronder een 18-jarige Franse vrouw van Marokkaanse komaf. De andere arrestanten zijn de moeder en drie zussen van de hoofdverdachte.

Tijdens de veiligheidsoperatie nam de politie ook materiaal in beslag dat werd gebruikt om explosieven te maken. Volgens informatie van DGST waren de verdachten bezig met het beramen van een aanslag in Montpellier.

Volgens DGST waren de verdachten bezig met de laatste fase van het plannen van een zelfmoordaanslag in een kerk. De hoofdverdachte zou kerkgangers aanvallen met een mes. Geen van de verdachten was bekend bij de Franse veiligheidsdiensten.

Uit de vrijgegeven informatie bleek dat de Marokkaanse vrouw werd geïnspireerd door grafische video-inhoud van Daesh-strijders. Volgens de DGST heeft Rabat de informatie op het juiste moment doorgegeven aan Parijs.

De veiligheidsoperatie maakt deel uit van de toezegging van DGST om de bilaterale samenwerking tussen Marokkaanse en Franse inlichtingendiensten te blijven versterken om terroristische dreigingen en extremisme te bestrijden.

Inlichtingendienst DGST wordt beschouwd als één van de machtige inlichtingendiensten ter wereld. Sinds 2002 zijn meer dan 2.00 terreurcellen ontmanteld en 500 aanslagen verijdeld.

Marokko heeft daarnaast in 2015 het Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ) in het leven geroepen. BCIJ werkt samen met alle inlichtingendiensten in het hele land om extremisme en terroristische dreigingen te bestrijden. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2021
marokko
frankrijk
montpellier
dgst
aanslag
kerk
bcij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi