Advies: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in

algemeen
0
7 apr 4:05
De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS).

Het adviesorgaan pleit ook voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks.

Gemeenten moeten de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken, vindt de RVS. Het tegengaan van 'gezondheidsachterstanden' in de samenleving moet wettelijk worden vastgelegd, stelt de raad in een adviesrapport.

Net als dat de overheid het bestaansminimum heeft vastgelegd en omschreven in wet- en regelgeving, zou de overheid ook een ondergrens op gezondheidsgebied moeten vastleggen.

De RVS vindt dat de overheid criteria moet opstellen "die een basis leggen voor de minimale gezondheidskansen van alle burgers". Want die kansen zijn nu zeer ongelijk verdeeld. Mensen met een 'kwetsbare maatschappelijke positie' (de combinatie van een laag inkomen en een praktische opleiding) leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hogere opleiding en een hoog inkomen. Mensen uit kwetsbare groepen leven bovendien vijftien jaar korter in goede gezondheid.

"Gezondheidsachterstanden hangen samen met langdurige en complexe sociale problemen, zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden of een ongezonde leefomgeving", analyseert de raad. Daar is zowel met regelgeving als met investeringen en samenwerking iets aan te doen.

De coronacrisis heeft de "hardnekkige gezondheidsachterstanden" uitvergroot, schrijft de raad. Die raadt het kabinet aan om de maatschappelijke oorzaken "centraler te stellen in landelijk, regionaal én lokaal beleid".

Om verbetering te brengen is meer geld nodig en moet de overheid beginnen met wijken, gemeenten en regio’s waar de achterstanden het grootst zijn.

© ANP 2021
reclame
volksgezondheid
suikertaks
btw
groente
fruit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi