Ethisch onderzoek EMA naar Russisch coronavaccin Sputnik-V

marokko
0
7 apr 8:16
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) begint volgende week met een onderzoek naar de klinische proeven in de ontwikkeling van het Russische coronavaccin Sputnik-V

Dat meldt de Britse krant Financial Times woensdag. De toezichthouder wil weten of de proeven op ethische wijze zijn uitgevoerd en of daarbij internationale klinische en wetenschappelijke richtlijnen in acht zijn genomen.

De aankondiging van het EMA komt nadat bronnen, die goed zijn ingevoerd in het toelatingsproces van de toezichthouder, hebben gezegd dat de klinische proeven voor het vaccin niet op ethische wijze zijn uitgevoerd.

Kirill Dimitriev, het hoofd van het Russische Directe Investeringsfonds, zegt dat er geen druk is uitgeoefend op proefpersonen. De ontwikkeling van het coronavaccin voldoet aan alle standaarden, aldus het hoofd van de staatsinstelling achter de ontwikkeling van Sputnik-V.

Vaccin wordt nog beoordeeld
Het coronavaccin werd in augustus in Rusland goedgekeurd voor gebruik. Dat gebeurde in een vroeg stadium van het onderzoek naar het middel. Sputnik-V was op dat moment nog niet op een grote groep mensen getest.

Het westen reageerde aanvankelijk sceptisch op het Russische vaccin, mede doordat er niet direct onderzoeksgegevens werden gedeeld, maar inmiddels zijn er steeds meer Europese landen die er interesse in tonen. Sputnik-V wordt nu ook al in andere landen dan Rusland toegediend. Ook Marokko heeft het middel besteld. Het vaccin werd door zorgautoriteiten in het land goedgekeurd in een poging de lopende vaccinatiecampagne te diversifiëren. Het middel wordt nog beoordeeld door het EMA.

De Europese toezichthouder kijkt sinds 4 maart met een versnelde procedure naar Sputnik-V. Dit houdt in dat onderzoeksgegevens worden beoordeeld zodra die binnen zijn.

Doordat er al gegevens zijn bestudeerd voordat het dossier compleet is, kan sneller worden beoordeeld of het vaccin geschikt is voor gebruik binnen de Europese Unie.

© ANP/Marokko.nl 2021
ema
ethisch onderzoek
marokko
rusland
vaccin
sputnik-v
europese unie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi