Britten opgeroepen zich te laten inenten met AstraZeneca

buitenland
0
7 apr 10:21
De Britten worden opgeroepen zich te laten inenten met het AstraZeneca-vaccin en zich niet te laten afschrikken door berichten dat het mogelijk bloedproppen veroorzaakt.

De gezondheidsautoriteiten wijzen erop dat er slechts dertig verdachte bloedpropgevallen zijn geconstateerd na 18 miljoen coronavaccinaties.

Zeven mensen zijn in Groot-Brittannië kort na vaccinatie als gevolg van bloedstolsels overleden. Het is niet aangetoond dat er een verband bestaat tussen het Brits-Zweedse vaccin en de bloedstolsels.

Professor Calum Semple van de Strategische Adviesgroep van Deskundigen zei tegen Britse media dat de universiteit van Oxford enkel uit buitengewone voorzichtigheid is gestopt met een proef het vaccin toe te dienen aan kinderen.

"De kans dat een man van middelbare leeftijd met overgewicht overlijdt is 1 op 13.000 en de kans dat iemand aan dergelijke zeldzame bloedstolsels bezwijkt, die mogelijk helemaal niets met het vaccin te maken hebben, is 1 op een miljoen", aldus de professor. "Het is beter het vaccin te krijgen dan het niet te krijgen en we kunnen pauzeren met het toedienen aan kinderen, omdat die toch geen risico lopen aan Covid-19 te overlijden."

De universiteit is betrokken bij de ontwikkeling van het AstraZeneca-vaccin en heeft in afwachting van nadere informatie de proef met kinderen stilgelegd. De Britse medicijnenwaakhond MHRA (Agentschap voor Regulering Medicijnen en Gezondheidszorgproducten) onderzoekt de zaak en komt in de komende dagen met een oordeel, net als het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Nederland heeft begin deze maand de vaccinaties met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar uit voorzorg stilgelegd.

De Britse premier Boris Johnson heeft beklemtoond dat het "heel erg belangrijk is" dat iedereen doorgaat met zich te laten vaccineren. Zijn regering kan dan moeiteloos de doelstelling waarmaken 15 april alle mensen ouder dan vijftig minstens één keer te hebben ingeënt tegen Covid-19. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal toegediende coronaprikken inmiddels al ver over de 30 miljoen.

Eind juli moeten alle volwassenen zijn ingeënt. Wales is woensdag begonnen met het toedienen van het vaccin van Moderna dat later deze maand ook in Engeland zijn intrede zal doen.

© ANP 2021
verenigd koninkrijk
ema
boris johnson
vaccin
embolie
bijwerkingen
astrazeneca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi