Regering VS wil praten over mogelijke boycot Winterspelen China

sport
0
7 apr 11:28
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil met bondgenoten praten over een mogelijke boycot van de Winterspelen van Peking 2022.

Mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen om de Spelen in China te boycotten, omdat de mensenrechten daar geschonden worden.

Het gaat dan met name om de onderdrukking van de Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang. Een woordvoerder van het ministerie wilde niet bevestigen of er al gesprekken zijn: "Maar een gecoördineerde actie zou niet alleen in ons belang zijn, maar ook in het belang van onze partners. ".

"Het duurt nog even voordat de Spelen in Peking beginnen. Ik wil er geen tijdplan aan verbinden, maar de discussies zijn in gang gezet", aldus de woordvoerder. Eerder had een hoge ambtenaar van hetzelfde ministerie verklaard dat er nog geen sprake is van gesprekken met andere landen. "Ons standpunt over de Spelen is niet veranderd. Er is niet met bondgenoten en partners over een boycot gesproken."

Die Verenigde Staten verwijten China de mensenrechten te schenden. Een verbond van 180 internationale mensenrechtenorganisaties riep in februari al op tot een boycot. "Al het andere wordt gezien als ondersteuning van het autoritaire bewind en de onverholen minachting voor burger- en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij", stond in de oproep. Het IOC noemde, bij monde van voorzitter Thomas Bach, een boycot niet de juiste manier om problemen aan de kaak te stellen.

Ondertussen uitte China forse kritiek op de Amerikaanse suggesties over een mogelijke boycot. "De politieke inmenging in de sport druist in tegen het olympische handvest en schaadt de belangen van alle sporters en de olympische beweging", verklaarde een woordvoerder van de Chinese regering. De beschuldigingen van een "zogenoemde volkerenmoord" op de moslimminderheid van Oeigoeren in Xinjiang noemde hij "de leugen van de eeuw".

© ANP 2021
verenigde staten
china
xinjiang
oeigoeren
mensenrechten
boycot
genocide
olympische spelen
winterspelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi