Brussel: Erdogan behandelde EU-kopstuk Von der Leyen 'ongepast'

buitenland
44
7 apr 13:09
De Turkse president Erdogan heeft de voorzitter van de Europese Commissie niet ontvangen "zoals het hoort", zegt de commissie.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen was ook zichtbaar ontstemd toen ze dinsdag in Ankara werd afgescheept met een plaats terzijde op de zitbank.

Erdogan en Von der Leyens reisgenoot Charles Michel kregen stoelen naast elkaar. Erdogan had Von der Leyen een "exact even" prominente zitplaats moeten geven, zegt een woordvoerder van de commissie.

De commissievoorzitter was volgens de woordvoerder "duidelijk verrast", maar besloot door te gaan met het gesprek dat ze met de Turkse president wilde voeren. Ze sneed onder meer vrouwenrechten aan.

Op beelden van de ontvangst is te zien dat Von der Leyen aanvankelijk moet blijven staan terwijl Erdogan en voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders Charles Michel plaatsnemen in het middelpunt van de ruimte. Ze vraagt daarvoor aandacht met een nadrukkelijk "ehm". Even later zit ze tegenover Erdogans buitenlandminister op de bank.

De commissie zelf zal de kwestie niet opspelen, zegt de woordvoerder. "Dit moet de inhoud van de reis niet overschaduwen." Wel gaat de commissie na hoe een situatie als deze in de toekomst kan worden voorkomen.

Het is niet duidelijk waarom Michel is gaan zitten en niet zijn stoel beschikbaar stelde aan zijn vrouwelijke collega.

© ANP 2021
turkije
brussel
charles michel
recep tayyip erdoğan
ursula von der leyen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi