Levenslang voor Turkse militairen voor rol bij staatsgreep

buitenland
0
7 apr 14:33
In Turkije hebben woensdag 22 militairen een levenslange gevangenisstraf gekregen voor hun rol bij de mislukte staatsgreep in 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan.

Dat blijkt uit rechtbankstukken die persbureau AFP heeft ingezien. Onder de veroordeelden is een voormalige luitenant-kolonel die televisiezender TRT een verklaring over de staatsgreep liet voorlezen.

Een ex-kolonel werd veroordeeld omdat hij leiding gaf aan bezetting van het TRT-gebouw. Een ex-majoor kreeg een verergerde levenslange straf omdat hij aan het hoofd stond van een groep militairen die op de avond van de coup oprukte naar het onderkomen van de Turkse generale staf. Een verergerde straf betekent dat een zwaarder detentieregime geldt.

In eerdere processen kregen al honderden Turken levenslange straffen voor hun betrokkenheid bij de staatsgreep. In Turkije zijn sinds 2016 tienduizenden mensen gevangengezet, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die er door Erdogan van wordt beschuldigd achter de mislukte coup te zitten.

Bij de overheid zijn naar schatting 130.000 mensen ontslagen wegens vermeende banden met Gülen. Die ontkent elke betrokkenheid bij de couppoging.

Er lopen in Turkije nog verschillende rechtszaken in verband met de staatsgreep, waarbij meer dan 250 doden vielen.

© ANP 2021
turkije
fethullah gülen
recep tayyip erdoğan
staatsgreep
militairen
levenslang
celstraf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi