Marokko: avondklok officieel aangescherpt tijdens Ramadan

marokko
0
7 apr 14:46
De avondklok in Marokko wordt aangescherpt en zal gedurende de vastenmaand Ramadan om 20.00 uur ingaan

De eindtijd van de avondklok blijft zoals voorheen staan op 06.00 uur, dat heeft de regering vandaag bekend gemaakt.

De beslissing werd genomen op basis van de aanbevelingen van het wetenschappelijk comité van het zorgministerie en is onderdeel van de proactieve maatregelen om verspreiding van met name gemuteerde varianten van het coronavirus te beperken.

De huidige avondklok werd op 23 december ingevoerd en eind maart met twee weken verlengd. Door de huidige avondklok is het momenteel niet toegestaan om tussen 21.00 uur en 06.00 uur de deur uit te gaan.

Ook moeten alle winkels, horeca en supermarkten dagelijks om 20.00 uur de deuren sluiten. Volgens de nieuwe voorschriften geldt de avondklok straks tussen 20.00 uur en 06:00 uur, daardoor wordt de bewegingsvrijheid met 1 uur ingekort.

Onduidelijkheid
Al wekenlang wordt in Marokko gespeculeerd over de avondklok gedurende de vastenmaand die naar verwachting op 14 april begint, incha'Allah. Vanuit de ministeries van Islamitische Zaken en Volksgezondheid bleef het echter lange tijd stil. Gehoopt werd dat de avondklok tijdens de Ramadan in zijn geheel zou worden afgeschaft of dat deze minder streng zou zijn.

Het is nog steeds onduidelijk of de nachtelijke Taraweeh-gebeden in gebedshuizen zullen worden toegestaan. In coronajaar 2020 voerden gelovigen de Taraweeh-gebeden thuis uit als onderdeel van de coronamaatregelen. De autoriteiten sloten alle moskeeën in het land. Nadat de lockdown werd opgeheven heropende het land de meeste gebedshuizen, waar nu de vijf dagelijkse gebeden worden gehouden.

Horeca
Vooral de noodlijdende horeca hoopte op versoepeling. Tijdens de vastenmaand wordt overdag nauwelijks geld verdiend, en door de coronamaatregelen moet de horeca al maandenlang dagelijks om 20.00 uur sluiten.

Maar de autoriteiten maken zich zorgen over een eventuele verslechtering van de epidemiologische situatie. Het vervroegen van de aanvang van de avondklok moet er voor zorgen dat openbare bijeenkomsten in de horeca en andere ontmoetingsplekken wordt voorkomen.

Eid al-Adha 2020
Het verder beperken van de bewegingsvrijheid lijkt te zijn ingegeven door de pijnlijke herinnering aan de vieringen rondom het offerfeest Eid al-Adha in 2020.

Familiale bijeenkomsten zorgden vorig jaar voor een alarmerende toename in het aantal besmettingen en markeerden de start van de tweede coronagolf in Marokko.

De regering is vastberaden te voorkomen dat een toename in het aantal besmettingen na een religieuze viering wordt herhaald. Vooral nu de gevreesde Britse virusmutatie in meerdere regio's in Marokko de kop opsteekt.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
ramadan 2021
taraweeh
avondklok
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi