Marokko ontvangt in april en mei 10 miljoen vaccins Sinopharm

marokko
3
7 apr 16:54
China zal in de maanden april en mei tien miljoen doses van het Sinopharm-vaccin leveren aan Marokko

Dat meldt de president van het Nationale Volkscongres van China Li Zhanshu woensdag.

Zhanshu maakte het nieuws bekend tijdens een telefonisch onderhoud met de voorzitter van het Marokkaanse Huis van Afgevaardigden Habib El Malki. Het gesprek tussen de twee bewindsmannen was bedoeld om de betrekkingen tussen de twee landen en tussen de twee wetgevende instellingen te bespreken.

Zhanshu herinnerde aan het telefoongesprek tussen koning Mohammed VI en de Chinese president Xi Jinping in augustus vorig jaar. Volgens Zhanshu gaf het gesprek een nieuwe impuls aan het partnerschap tussen de twee landen en aan de gezamenlijke strijd tegen het coronavirus.

Het gesprek tussen de twee leiders vond plaats nadat Marokko een overeenkomst sloot met China over de levering van het vaccin tegen het coronavirus. Als onderdeel van die overeenkomst werden in Marokko klinische proeven gehouden met het vaccinkandidaat van staatsfarmaceut China National Biotec Group (CNBG).

Leveringsproblemen
Door mee te doen met de klinische proef vorig jaar hoopte het zorgministerie voorrang te krijgen bij de levering van het Chinese vaccin. Dat gebeurde echter niet. Van de 40 miljoen bestelde vaccins zijn er slechts 2,5 miljoen geleverd.

Door de leveringsproblemen werden in maart drie ministers op het matje geroepen. Ministers Khalid Ait Taleb (Volksgezondheid), Nasser Bourita (Buitenlandse Zaken) en Moulay Hafid Elalamy (Handel en Industrie) zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van de overeenkomsten met China.

De landelijke vaccinatiecampagne in Marokko was eind januari begonnen en heeft inmiddels geresulteerd in meer dan 4,38 miljoen inentingen, daarvan heeft meer dan 3,99 miljoen inmiddels ook de tweede en tevens laatste coronaprik ontvangen. Daarbij is uitsluitend gebruik gemaakt van vaccins van Sinopharm en het Oxford-vaccin van het Brits/Zweedse AstraZeneca, waar het land 25 miljoen doses van heeft besteld.

De vaccinatiecampagne verloopt voortreffelijk. Ruim 95% van de toegediende coronavaccinaties op het Afrikaanse continent vond in Marokko plaats. Het land leidt daarmee de vaccinatiewedloop richting groepsimmuniteit in Afrika.

Stagnatie
Na een vliegende start is het tempo van de landelijke vaccinatiecampagne echter gestagneerd geraakt omdat de voorraad beschikbare vaccins uitgeput raakte. Marokko heeft in totaal 8,5 miljoen doses ontvangen.

Het Wetenschappelijk Comité van het zorgministerie heeft begin vorige maand nog eens twee vaccins goedgekeurd voor noodgebruik tijdens de vaccinatiecampagne. In een poging de vaccinatiecampagne te diversifiëren bestelde het land een miljoen doses van het Russische anticorona-middel Sputnik-V. Het grote nadeel van het Russische middel is dat deze bewaard moet worden bij temperaturen van -18 graden.

Behalve de zending van Sinopharm verwacht Marokko leveringen van drie andere leveranciers; een miljoen doses van het Russische vaccin Sputnik-V, een onbekende hoeveelheid van het AstraZeneca-vaccin uit India en als onderdeel van het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt ook zo'n anderhalf miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin uit Zuid-Korea verwacht.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
china
sinopharm
vaccinatiecampagne
coronavirus
habib el malki
li zhanshu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi