Half-Marokkaanse Bergkamp volgt Khadija Arib op als Kamervoorzitter

algemeen
50
7 apr 18:56
Vera Bergkamp (D66) is tot grote verrassing al in de eerste ronde gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer.

Ze kreeg 74 stemmen. Tweede werd zittend voorzitter Khadija Arib van de PvdA met 38 stemmen. Als laatste eindigde Martin Bosma van de PVV met 27 stemmen. Arib was de afgelopen vijf jaar voorzitter van de Tweede Kamer.

Een teamspeler en een verbindende leider. Zo omschrijft Vera Bergkamp zichzelf in haar sollicitatiebrief.  Die kwaliteiten zal ze nodig hebben als nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ze volgt in die prestigieuze functie Khadija Arib (PvdA) op, die ze al in de eerste ronde ruim versloeg.

Bergkamp wacht een lastige taak. Ze moet het vertrouwen zien te winnen van een sterk versplinterde Kamer. De PVV vindt dat haar verkiezing ruikt naar koehandel, zei voorman Geert Wilders dinsdag. Verder wacht haar een heel lastige kabinetsformatie. Ze heeft daarin een coördinerende rol als voorzitter.

De 49-jarige Vera Alida Bergkamp heeft een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Haar vader was verkoper van sanitair en haar moeder werkte in een lederwarenzaak, vertelde ze twee jaar geleden in Het Parool. Ze is getrouwd en heeft twee dochters.

Als voorzitter geeft Bergkamp ook leiding aan het dagelijks bestuur van de Kamer en aan een ambtelijke organisatie van zo'n achthonderd werknemers. Daar ligt een volgende grote opdracht. Deze zomer moet de Kamer verhuizen naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken.

Irritatie
De komende vijf jaren zal de Kamer in het pand aan de Bezuidenhoutseweg zitten. In die tijd wordt het hele complex rond het Binnenhof gerenoveerd. Het afgelopen jaar leidde de voorgenomen verhuizing tot de nodige irritatie tussen haar voorganger Arib en het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de operatie leidt.

Deze ingrijpende operatie zal veel van de talenten van Bergkamp vragen. Maar ze beschikt over de nodige ervaring. Ze was al ondervoorzitter van de Kamer en zat jaren in het dagelijks bestuur van de Kamer. Eerder gaf ze leiding aan de homobelangenorganisatie COC en was ze directeur bij de Sociale Verzekeringsbank.

Bergkamp zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Ze voerde daar het woord over de langdurige zorg en het coronabeleid. Ook maakte ze zich sterk voor legalisering van softdrugs en modernisering van het familierecht. Bij dat laatste gaat het onder meer om het regelen van het meerouderschap.

Dualisme
De geboren en getogen Amsterdamse noemt in haar sollicitatiebrief een aantal zaken waar ze zich op wil richten als Kamervoorzitter.

Ze wil het dualisme (het kabinet regeert en de Kamer controleert) versterken en de ambtelijke organisatie van de Kamer "blijvend professionaliseren".

© ANP/Marokko.nl 2021
tweede kamer
kamervoorzitter
khadija arib
vera bergkamp
marokkaans
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi