Marokko hervat toediening eerste coronaprik, ondanks schrijnend tekort

marokko
0
7 apr 21:03
In Marokko is de toediening van de eerste dosis van het coronavaccin voortgezet, ondanks een tekort aan vaccins.

Meer dan 27.000 mensen werden vandaag voor het eerst ingeënt met het vaccin tegen het coronavirus. Het totaal aantal 'deels gevaccineerden' liep daarmee op tot 4,41 miljoen.

Daarnaast ontvingen zo'n 45.000 burgers vandaag de tweede en tevens laatste coronaprik, het aantal 'volledig gevaccineerden' staat nu op 4,03 miljoen.

Het tempo van de vaccinatiecampagne is de afgelopen weken gestagneerd doordat de voorraad beschikbare vaccins uitgeput raakte. Het land heeft tot dusver 8,5 miljoen vaccins ontvangen. Het aantal toegediende coronaprikken overtreft dus de theoretisch beschikbare voorraad voor de eerste coronaprik (4,25 miljoen).

Nadat het land 4,26 miljoen burgers de eerste coronaprik had toegediend werden de afgelopen weken voornamelijk vervolginjecties toegediend. Het besluit om de toediening van de eerste prik te hervatten lijkt ingegeven door de verslechterende epidemiologische situatie; het aantal patiënten op de intensive care is opgelopen tot 454.

Ook werd vandaag bekend dat het land binnenkort 10 miljoen doses van het coronavaccin uit China zal ontvangen. Behalve de zending van Sinopharm verwacht Marokko leveringen van drie andere leveranciers; een miljoen doses van het Russische vaccin Sputnik-V, een onbekende hoeveelheid van het AstraZeneca-vaccin uit India en als onderdeel van het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden ook zo'n anderhalf miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin uit Zuid-Korea verwacht.

De autoriteiten maken zich zorgen over een verslechtering van de epidemiologische situatie tijdens de naderende vastenmaand Ramadan. Vooral nu de gevreesde Britse virusmutatie in meerdere regio's in Marokko de kop opsteekt.

De aanscherping van de avondklok moet er voor zorgen dat openbare bijeenkomsten in de horeca en andere ontmoetingsplekken worden voorkomen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
vaccinatiecampagne
coronavirus
sinopharm
intensive care
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi