EU-president verdedigt toekijken bij 'vernedering' Von der Leyen (video)

buitenland
28
7 apr 23:02
Dat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op bezoek bij de Turkse president Erdogan geen passende stoel kreeg, zat ook haar reisgenoot Charles Michel wel degelijk dwars.

De voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders verdedigde zich tegen de scherpe kritiek dat hij had moeten ingrijpen.

Von der Leyen werd 'afgescheept' met een plaats op de bank tegenover Erdogans buitenlandminister, enkele meters verwijderd van Erdogan en Michel, in plaats van bij Erdogan op schoot. De zichtbaar ontstemde commissievoorzitter vroeg daarvoor nog tevergeefs de aandacht. Michel zweeg en dat wordt hem door velen aangerekend.

Michel wordt onder meer verweten dat hij niet ingreep en zijn eigen plaats afstond aan Von der Leyen. De EU-voorzitter en de EU-commissievoorzitter hebben namelijk een gelijkwaardige rol. Doordat Michel naast Turkse president bleef zitten, wekte hij de indruk dat hij Von der Leyen zich op gelijkwaardig niveau bevond als de Turkse minister.

Op sociale netwerken wordt echter ook beweert dat de situatie door de pers wordt overdreven en dat de ongemakkelijke stoelendans te wijten is aan onenigheid tussen de twee EU-bewindslieden. Geen van beiden heeft namelijk een gelijkwaardige rol aan de democratisch gekozen president van Turkije, maar beiden wilden graag naast het Turkse staatshoofd plaatsnemen.

De "schrijnende situatie" waarin Von der Leyen belandde liet Michel niet koud, bezweert hij op Facebook. Maar toen ze doorkregen in wat een ongemakkelijke toestand ze beland waren, "kozen we ervoor om die niet te verergeren met een scène". Ze wilden voorrang geven aan de kwesties die ze met Erdogan wilden bespreken.

Michel betreurt dat de rel "het belangrijke en nuttige werk dat we samen in Ankara hebben verricht" overschaduwt. En "dat de indruk is ontstaan dat hij onverschillig zou zijn geweest" over wat Von der Leyen overkwam.

De Belg is juist trots dat hij mag samenwerken met vrouwen in de hoogste politieke rangen, verzekert hij.

© ANP/Marokko.nl 2021
turkije
recep tayyip erdoğan
ursula von der leyen
ankara
charles michel
europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi