'Israël zat achter terreuraanslag op nucleaire installatie Iran'

buitenland
0
12 apr 5:51
Israël speelde een rol in de terreuraanslag op de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz.

Dat zeggen functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendienst, schrijft The New York Times. Volgens hen is de schade aan de nucleaire installatie zo groot dat het zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer hersteld is.

Twee anonieme functionarissen zeggen tegen de Amerikaanse krant dat de schade is veroorzaakt door "een grote explosie die de interne energiesystemen compleet heeft verwoest". De energiesystemen zijn bedoeld om de ondergrondse centrifuges die uranium verrijken, aan te voeren.

De Iraanse organisatie voor atoomenergie stelde zondag dat de nucleaire installatie doelwit was van Israëlisch terrorisme. De organisatie liet daarop weten dat Iran zich het recht voorbehoudt te reageren.

Eerder zondag sprak men nog van een "ongeluk" in de ondergrondse kerninstallatie van Natanz. Het atoomagentschap sprak van een stroomstoring. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. De meldingen komen een dag nadat er in Natanz geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium in gebruik zijn genomen.

De kernreactor van Natanz is cruciaal voor de uraniumverrijking door het Iraanse regime, dat het uranium volgens critici wil gebruiken voor het maken van kernwapens. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) houdt de ontwikkelingen in Natanz dan ook in de gaten.

Teheran en Washington proberen ondertussen het nucleaire verdrag van 2015 nieuw leven in te blazen. Het verdrag beoogt de nucleaire activiteiten van Iran te beperken in ruil voor de verlichting van sancties.

De Verenigde Staten trokken zich er drie jaar geleden onder president Trump uit terug. Hij stelde opnieuw sancties in tegen het Iraanse regime. Dat besloot op zijn beurt om het atoomprogramma uit te breiden, tegen de regels van het door de Verenigde Staten ontbonden akkoord.

Het is niet duidelijk in hoeverre de VS van tevoren op de hoogte waren van de aanslag op de nucleaire installatie in Natanz. De aanval vond plaats op dezelfde dag dat de Amerikaanse secretaris van Defensie, Lloyd J. Austin III, op bezoek was in Israël.

Dat land heeft er eerder geen geheim van gemaakt dat het niet achter de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden staat om het nucleaire verdrag nieuwe leven in te blazen.

© MAROKKO.NL 2021
iran
terrorisme
natanz
verenigde staten
donald trump
teheran
washington
israël
kernenergie
atoomakkoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi