Tetouan: Inhuldiging textielwerkplaats voor 'smokkelvrouwen' Fnideq

marokko
9
15 apr 1:31
In het Noord-Marokkaanse Tetouan is woensdag een nieuwe textielrecyclingeenheid ingehuldigd.

De productielocatie 'Karama Recyclage' is bedoeld om 700 vrouwen aan het werk te helpen die voorheen smokkelwaar droegen vanuit de Spaanse enclave Ceuta. Woensdag zijn meteen 60 vrouwen aan het werk gezet.

De inhuldigingsceremonie werd bijgewoond door de directeur van het regionaal investeringscentrum Jalal Benahion en Tawfiq Benhalima, de directeur van het Nationaal Agentschap ter Bevordering van Werkgelegenheid en Vaardigheden (ANAPEC).

Ter plekke werden een aantal arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd ondertekend. Begunstigden ontvingen als voorschot de helft van het maandsalaris om ze te helpen de kosten te dekken tijdens de vastenmaand Ramadan. Veel van de vrouwen zitten al maanden zonder inkomen als gevolg van de coronacrisis en de sluiting van de Spaans-Marokkaanse grens.

Voor velen was de grensovergang en de daaruit voortvloeiende smokkel een belangrijke inkomstenbron. Getroffenen hebben de autoriteiten meermaals gewezen op de precaire omstandigheden waarin ze moeten leven. Na maandenlang wachten op een reactie van de regering besloten de actievoerders begin februari om de straat op te gaan.

De opening van de nieuwe industriële eenheid, die zich uitstrekt over een oppervlakte van 1.500 vierkante meter, maakt deel uit van de economische revitaliseringsinspanningen van de regionale autoriteiten. De komst werd enkele weken geleden aangekondigd.

Een ander initiatief zal binnenkort het levenslicht zien in de vorm van een nieuw textielbedrijf op het industrieterrein van Tetouan Park. Het initiatief past binnen het streven van lokale autoriteiten voor een "groene en circulaire economie" en moet ruim 300 nieuwe banen creëren.

De directeur van het kersverse 'Karama Recyclage' Abdul Karim Moumni leidt in Nador een soortgelijke onderneming. Hij wil bijdragen aan het creëren van werkgelegenheid voor mensen die lijden als gevolg van de gesloten grenzen. Vooral vrouwen die werkten in de smokkel vanuit Ceuta. Moumni zorgt voor gratis woon-werkverkeer, gratis trainingen en ziektekostenverzekering voor zijn werknemers.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
fnideq
mdiq
tetouan
muilezels
dragers
mokkelaars
inhuldiging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi