Ook Turkije verbiedt betalingen met cryptomunten om risico's

marokko
56
16 apr 12:22
Turkije gaat vanaf eind april alle betalingen met digitale munten zoals bitcoins verbieden.

De Turkse centrale bank zegt dat vanwege de anonimiteit achter dergelijke betalingen de risico's op verliezen met cryptobetalingen te groot zijn.

Betalingsdienstverleners worden ook verboden transacties te doen waarbij handelsplatformen voor digitale valuta betrokken zijn.

De centrale bank wijst op een gebrek aan regelgeving en toezicht bij cryptobetalingen en ook de risico's op criminele activiteiten zoals bijvoorbeeld witwassen. Daarbovenop komen nog de grote waardeschommelingen van digitale munten, aldus de centrale bank.

In maart zei het Turkse ministerie van Financiën de "wereldwijde zorgen" te delen over digitale valuta. Zo gaf president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) eerder dit jaar aan dat crypto's kunnen worden misbruikt voor de financiering van illegale activiteiten

Ook de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft zich kritisch uitgelaten over digitale valuta. India zou inmiddels werken aan wetgeving om digitale munten te verbieden met boetes voor mensen die handelen in cryptomunten.

Marokko Marokko had de handel in de digitale valuta in 2017 aan banden gelegd maar ondanks het verbod blijven de crypto's populair in het land. Volgens gegevens van Usefultulips, een site die vrij verkrijgbare cryptocurrency-transacties verzamelt, is in de afgelopen 7 dagen meer dan 3,2 miljoen dirham (MAD) verhandeld, dat is meer is dan het aantal transacties in Saoedische Riyalen of Emirati dirhams.

De Marokkaanse centrale bank Bank al-Maghrib maakte in februari bekend de digitale valuta opnieuw in overweging te nemen. BAM heeft een verkenningscommissie opgericht om de verdiensten van een door de centrale bank beheerde cryptocurrency te onderzoeken.

© ANP 2021
turkije
bank
cryptocurrency
marokko
bank al-maghrib
bitcoin
bam
christine lagarde
ecb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi