Biden keurt F35 wapendeal aan Emiraten goed

buitenland
11
16 apr 17:38
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de wapenverkoop aan Verenigde Arabische Emiraten ter waarde van $ 23 miljard goedgekeurd.

Op het kasticket zouden producten staan van General Atomics, Lockheed Martin Corp en Raytheon Technologies Corp, waaronder 50 F-35 Lighting II-vliegtuigen, tot 18 MQ-9B drones en een pakket lucht-lucht en lucht-grond munitie. Samen goed voor 23,37 miljard dollar (€ 19,5 miljard).

Trump-deal
Deze wapendeal werd beslecht door de voormalige president Donald Trump. De regering-Trump rondde de massale verkoop aan de VAE af op 20 januari, ongeveer een uur voordat Biden als president werd beëdigd. Biden bevroor de deal een week later.

De regering-Trump vertelde het Congres in november dat het de Amerikaanse verkoop aan de VAE had goedgekeurd als een nevenovereenkomst bij de Abraham-akkoorden. Dit is een door de VS tot stand gebrachte overeenkomst in september waarin de VAE ermee instemde de betrekkingen met Israël te normaliseren.

In de laatste maanden van de Trump-regering sloot Israël deals met de VAE, Bahrein, Soedan en Marokko als onderdeel van de akkoorden.

Mensenrechten
Biden had de wapendeal met de VAE aanvankelijk gepauzeerd, om ze te herzien. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde aan persbureau Reuters dat de regering door zou gaan met de voorgenomen verkoop aan de VAE. "We gaan door met het bekijken van details en het raadplegen van VAE-ambtenaren" met betrekking tot het gebruik van de wapens.

"We zullen met de VAE en alle ontvangers van defensieartikelen en -diensten van de VS blijven benadrukken dat defensie-uitrusting van Amerikaanse makelij adequaat moet worden beveiligd en gebruikt op een manier die de mensenrechten respecteert en volledig in overeenstemming is met de wetten van gewapende conflicten", aldus de verklaring.

De geschatte leveringsdatum voor de verkoop aan de VAE, indien uitgevoerd, zou voor na 2025 zijn.

© MAROKKO.NL 2021
verenigde staten
emiraten
vae
wapenverkoop
f35
joe biden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi