Eis van 18 jaar en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

algemeen
0
19 apr 17:10
Het OM eist een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging tegen de 21-jarige Samir El Y. die wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk.

Het dodelijke schietincident gebeurde op 8 augustus vorig jaar op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Volgens het OM wilde Van Wijk op de zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex. Justitie verdenkt El Y. uit Hoofddorp van gekwalificeerde doodslag. Hij heeft volgens het OM zijn slachtoffer gedood om de horlogeroof gemakkelijker te maken.

Daarnaast wordt El Y. verdacht van afpersing, wapenhandel en bedreiging. Voordat hij Van Wijk doodschoot met twee schoten, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten schoot hij volgens het OM een kogel naar het water. Van Wijk sprak de schutter aan. "Bas wilde bescherming bieden en dat is hem fataal geworden", aldus de officier van justitie.

Gedragsproblemen
De psychiater en psycholoog adviseren de rechtbank de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen. Een lichtere vorm van tbs zou niet afdoende zijn omdat het de verdachte ontbreekt aan ziekte-inzicht en niet gemotiveerd is aan zijn gedragsproblemen te werken. Zelf zei El Y. maandag: "Ik zie nu in dat ik hulp kan gebruiken", al ziet hij tbs niet zitten.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor het strafproces. Donderdag begint de tweede zittingsdag met het pleidooi van advocaat Veerle Hammerstein.

© ANP 2021
bas van wijk
samir el y
hoofddorp
horloge
nieuwe meer
amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi