Marokko gestart met registratieprocedure sociale zekerheid voor ZZP'ers

marokko
0
19 apr 20:10
Het sociale zekerheidsfonds CNSS is maandag gestart met de registratieprocedure voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers).

Gegadigden kunnen sinds vandaag toegang krijgen tot de internetportal van CNSS om de registratie te voltooien, meldt CNSS in een persbericht. 

Na aanmelding komen de ZZP'ers in aanmerking voor medische dekking. Het betreft werkenden die vallen onder het zogenaamde Single Professional Contribution (CPU). De groep bestaat vooral uit handelaren en ambachtslieden.

Koning Mohammed VI heeft vorige week woensdag het koninklijk initiatief voor sociale zekerheid aangekondigd. Het project is bedoeld om de financiële druk op de arbeidersklasse in Marokko te verlichten en zal nieuwe gezondheidsvoordelen opleveren voor Marokkaanse arbeiders zoals boeren, ambachtslieden en andere zelfstandigen zonder personeel.

In de troonrede ter gelegenheid van zijn 21 troondag beloofde Mohammed VI dat binnen vijf jaar alle Marokkanen voorzien zijn van sociale zekerheid. "Dit maatschappelijke project vormt een echte sociale revolutie omdat het directe en tastbare effecten zal hebben op de verbetering van de levensomstandigheden van de burgers.", zei de koning destijds.

Volgens premier Saad Eddine El Othmani ontketent het project een "ongekende sociale revolutie" die voortaan als basis dient om de "waardigheid van de burger te waarborgen, de koopkracht van de grootste sociale groepen te ondersteunen, de kwetsbare categorieën te beschermen en sociale rechtvaardigheid te bereiken".

De start van het nieuwe socialezekerheidsproject zal onmiddellijk gevolgen hebben voor 800.000 werknemers. Daarnaast ontvangen 22 miljoen nieuwe begunstigden het komende jaar overheidsfinanciering.

De regering heeft naar schatting 51 miljard DH (€ 4,7 miljard) nodig, waarvan 23 miljard DH (€ 2,1 miljard) rechtstreeks uit de staatsbegroting zal worden gefinancierd.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
cnss
zzp socialezekerheid
mohammed vi
gezondheidszorg
hervormingen
ziektekostenverzekering
subsidie
toeslagen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi