Eid ul-Adha: 8 miljoen schapen en geiten geregistreerd

marokko
1
20 apr 19:29
Terwijl de vastenmaand maar net begonnen is zijn de autoriteiten in Marokko al bezig met de voorbereidingen van het offerfeest Eid ul-Adha

Inmiddels zijn meer dan 8 miljoen schapen en geiten geregistreerd voor Eid ul-Adha, zei de Minister van Landbouw Aziz Akhannouch maandag in de Tweede Kamer.

Alle dieren worden genummerd en gemarkeerd met een gele ring aan het oor met daarop een uniek serienummer om het dier, indien nodig, te kunnen identificeren.

De voedingswarenautoriteit ONSSA heeft sinds 2018 extra maatregelen in het leven geroepen ter bevordering van de volksgezondheid. Zo worden fokkers geregistreerd en dieren gemarkeerd. Ook worden drinkwater, dierengeneesmiddelen en veevoer gecontroleerd, en is er verhoogd toezicht op slachtafval.

Veemarkten
In antwoord op mondelinge vragen over de coronamaatregelen rondom de veemarkten zei Akhannouch dat het ministerie streeft naar het uitrusten van 30 tijdelijke souks voor Eid ul-Adha.

In coronajaar 2020 ontstond veel ophef nadat op de veemarkten nauwelijks rekening werd gehouden met het coronavirus. De vieringen rond het offerfeest markeerden vorig jaar de start van de tweede coronagolf.

Landbouwseizoen
De landbouwminister sprak ook over de staat van de graangewassen. De recente regenval zal een positieve impact hebben op de veehouderij, die een groei van 3% zal doormaken.

Hij benadrukte dat de nationale kudde, ruim 31 miljoen stuks, "geen significante verandering" heeft meegemaakt, ondanks twee opeenvolgende landbouwseizoenen gekenmerkt door een gebrek aan regenval.

Akhannouch zei dat het areaal dat wordt ingezaaid om granen te verbouwen momenteel 4,2 miljoen hectare bedraagt. Het gebied bestaat voor 44% uit landbouwgrond voor zachte tarwe, 34% gerst en 22% durumtarwe.

De situatie van 75% van het ingezaaide areaal is "zeer bevredigend", voegde hij toe.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
eid ul-adha
offerfeest
aziz akhannouch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi